Total-sjef Christophe de Margerie kritiserer Statoil og Lukoils vinnerbud på West Qurna 2-prosjektet i Irak, og mener det er for lavt for langsiktig verdiskapning. Statoil kaller Totals utspill for en sur kommentar.

SUR KOMMENTAR: Christophe de Margeries
(bildet) uttalelse er bare en sur kommentar,
sier Statoil. (Foto: MAGNUS VåGEN BIRKENES)

I går ble det klart at Statoil fikk innpass på et av verdens største oljefelt, West Qurna i Irak. Feltet inneholder trolig 12,9 milliarder fat olje, og Statoil vant budrunden sammen med Lukoil. Også franske Total var med i kampen om West Qurna, men måtte gå slukøret hjem, uten Qurna-andeler. Nå reagerer Totals toppsjef Christophe de Margerie på Statoil og Lukoils vinnerbud.

– Vi har gått glipp av en investeringsmulighet. Jeg er opprørt, men vi var ikke villige til å betale prisen. På 1,15 dollar kan man ikke ivareta en policy om langsiktig og bærekraftig uvikling. Det dekker ikke de langsiktige kostnadene og det er ikke vår strategi, vår strategi er å ikke by på disse nivåene, sier de Margerie til avisen Le Monde, ifølge DN.no.

Kjetil Tonstad leder Statoils virksomhet i Midtøsten, og karakteriserer Totalsjefens utspill som en sur kommentar.

– Du må huske at Total vant det feltet som vi tapte, Halfaya. De bød 1,40 dollar. Det er et mye mindre felt, med mye høyere kostnader totalt. Da må man gå hjem og regne på sin egen kalkulator. Vårt bud på dette feltet er basert på samme lønnsomhetsberegning som for det feltet, og de gikk jo under oss, sier Tonstad til TDN Finans.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR