Tre lisenser som grenser opp til Skrugard-lisensen vil bli tilbudt norske operatører i forbindelse med 21. lisensrunde, men Statoil får kun én.

FANT SKRUGARD: «Polar Pioneer».
(Foto: STATOIL)

1. april kunngjorde Statoil at de hadde gjort et funn på opptil 250 millioner fat oljeekvivalenter i lisens 532 i Barentshavet. Selskapet har karakterisert lisensen som veldig lovende, og det var derfor ventet at det ville være stor interesse rundt Skrugard-lisensen.

– Om runden ble utlyst i dag, ville nok alle 40 selskaper på norsk sokkel søkt på området rundt Skrugard, sa Bente Nyland for noen uker siden.

Statoil har også sagt at Skrugard-boringen bekrefter en ny letemodell, og at selskapet derfor er svært interessert i denne delen av Barentshavet. Men, fasiten fra 21. runde viser at Statoil kun har blitt tildelt ett operatørskap som grenser opp til Skrugard-lisensen, nemlig lisens 608, hvor selskapet blir tilbudt en andel på 50 prosent, mens Eni (30 prosent) og Petoro (20 prosent) får tilbud om andeler i lisensen. Lisens 608 dekker en blokk, 7219/8, mens Skrugard-funnet ble gjort helt vest i lisensen, i blokk 7220/8.

Statoil vil foreløpig ikke kommentere spesifikt hva de synes om at de kun får ett operatørskap rundt Skrugard:

– På generelt grunnlag kan jeg si at vi ved første øyekast på tildelingene er godt fornøyd med det vi har fått, men vi trenger litt mer tid til å gå inn i materien og sette oss inn i detaljene før vi kan kommentere mer spesifikt, sier Ola Anders Skauby, pressetalsmann for Statoils virksomhet i Norge.

– Vi har søkt på en del områder i Barentshavet, og vi har vært interessert i området rundt Skrugard. Vi er godt fornøyd med å få tildelt noe i det området, men må sette oss mer inn i detaljene før vi kan si noe mer, legger Skauby til.

Lundin har derimot fått areal som er betraktelig mye nærmere blokken hvor Skrugard-brønnen ble boret. Lisens 609, hvor de blir tilbudt operatørskap og 40 prosents andel, ligger både i blokken sør og blokken øst for Skrugard. Til sammen dekker denne lisensen tre hele blokker og deler av to andre blokker. Lundin har fått med seg Idemitsu (30 prosent) og RWE-Dea (30 prosent) som lisenspartnere.

Den siste lisensen i Skrugard-området er PL605, som ligger sørvest for Skrugard-lisensen, i blokk 7119/2 og 7119/3. Den får ConocoPhillips tilbud om operatørskap på med en andel på 50 prosent, mens Statoil (30 prosent) og Petoro (20 prosent) får tilbud om andeler i lisensen.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR