ConocoPhillips, Repsol og Aker BP har på rekke og rad utnyttet riggmarkedet til å slutte lange riggavtaler med behagelig dagrater.

Først ut var ConocoPhillips, som i april inngikk en større leieavtale med North Atlantic Drilling for bruk av to rigger.

Ekofisk-operatøren sikret seg West Elara og West Linus på 10-årsavtaler.

West Linus skal jobbe med en dagrate på 307.000 dollar frem til april neste år. Så justeres betalingen ned til 205.000 dollar, frem til mai 2019. Etter dette blir betalingen «markedsregulert».

West Elara gikk av sin kontrakt med Statoil og jobber for 95.000 dollar dagen frem til mars neste år. Så blir dagrate 195.000 dollar dagen frem til mars 2020.

Etter dette får også denne riggen «markedsregulert» dagrate.

Riggene skal jobbe i Ekofisk-området, og avtalen har en verdi på rundt 12 milliarder kroner. Prestasjonsbonuser kommer i tillegg.

I november har både Repsol og Aker BP handlet rigg på lange avtaler med bare dagers mellomrom.

Repsol har, som ventet, hyret inn Maersk Inspirer til å bore og produsere på Yme de neste årene. Riggen har fått en fast femårsavtale, med opsjoner på ytterligere fem år, når Repsol skal re-utvikle feltet. Enheten skal modifiseres før oppstart, som er forventet fjerde kvartal 2019. Det er ikke opplyst noen dagrate i denne avtalen, men markedsindikasjoner tyder på en rate rundt 250.000 dollar.

Tirsdag kom endelig nyheten om riggalliansen som Aker BP varslet i mai. Også Røkkes oljeselskap har gitt ut femårskontrakter, med opsjoner på ytterligere fem nye år.

Vinnerne her ble Odfjell Drilling, Maersk Drilling og Halliburton. Det er ikke oppgitt noen verdi av disse avtalene, men det ligger i sakens natur at riggselskapene har vært svært sultne på å holde riggene på kontrakt og dermed gått med på edruelige rater. Oppsiden er at avtalene er lange og at økt effektivitet vil gi gode muligheter å tjene bra med penger også for riggeierne.

Og nå venter alle på hva Statoil får ut av nedturen i riggmarked.

For årets fjerde store anbudsrunde for rammeavtaler er det den største rigg-shopperen som sitter med styringen på. De skal tildele to rammeavtaler som dekker selskapets behov for flere områder i Norge. Dette betyr både Barentshavet, dypt og grunt vann, innen leting, feltnær boring og til prosjekter.

Endelig arbeidsomfang og aktuelle lisenser er ikke endelig fastlagt enda. Oppstartsperiode for rammeavtalene er i 2018/2019.

I tillegg skal selskapet ha en rigg til å bore et titall brønner på Snorre Expansion-prosjektet. Oppstart for denne jobben er 3. kvartal 2019 og man kan forvente en varighet på tre til fire år.

Til tross for at Statoil nå er fjerde selskap ut, bør det fortsatt være gode muligheter for å sikre seg rigger på billigsalg.

Spørsmålet er bare hvilke.

Forrige artikkel– Se, der kommer Askepott!
Neste artikkelTransocean Arctic sikrer seg ett års borejobb på Dvalin

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR