Det er knyttet store forventninger til økende boreaktivitet i Barentshavet fremover og behovet for rigger ser bra ut. Men det er langt mellom riggene som kan levere året rundt, slik ståa er nå.

For å kunne operere året rundt kreves formelt en godkjenning til å bore på norsk sokkel, i tillegg må riggen vinteriseres for helårsoperasjoner i Barentshavet. I praksis bør riggen også være varm, altså i operasjon nå, og ikke i opplag. Med disse kriteriene er det kun fem rigger som er aktuelle per nå.

Det er Songa Enabler, Transocean Spitsbergen, Scarabeo 8, Leiv Eiriksson og West Phoenix. Sistnevnte er på kontrakt i UK nå, men er ledig til høsten. I tillegg skal det nevnes at Transocean Barents også er vinterisert, men den skal som kjent til Canada og bore der til neste høst.

Ut over dette er flere rigger som har vinterisering, i ulik grad. Problemet for disse riggene er at de ikke har kontrakter, men ligger i opplag.

 • West Alpha
 • West Venture
 • West Navigator
 • Eirik Raude
 • Polar Pioneer
 • Songa Dee

I tillegg kommer de tre North Sea Rigs-nybyggene Beacon Atlantic, Beacon Pacific og North Dragon som prøver å komme seg inn på norsk sokkel gjennom kontrakter.

Riggeierne vurderer nå fortløpende om de skal vinterisere riggene til helårsoperasjoner i nord.

Odfjell Drilling har både Deepsea Atlantic, Deepsea Stavanger og Deepsea Aberdeen i tankene.

– Våre nye rigger er alle designet og bygget med tanke på operasjoner i kalde klima inkludert Barentshavet. Riggene ble ved leveranse fra verft godkjent av Sjøfartdirektoratet for vinteroperasjoner. Per i dag er det kun mindre tilpasninger som er påkrevd for å oppnå DNVGLs vinteriseringsklasse og således være klar for helårsoperasjoner i Barentshavet. Alle disse modifikasjonene er planlagt slik at de kan gjennomføres i operasjon uten behov for landligge.

Det opplyser Kjetil Gjersdal, Executive Vice President, Mobile Offshore Drilling Units i Odfjell Drilling til Petro.no.

Også for Songa Offshore er det ikke mye som skal til for å få enda flere enn den ene CAT D-riggen vinterisert.

– CAT-D-riggene har en særdeles høy grad av vinterisering som i basic design. Det er et relativt lite scope som skal til for heve Encourage, Endurance og Equinox  til året-rundt-aktivitet i Barentshavet, opplyser Songa konsernsjef Bjørnar Iversen.

– Jeg kan nevne at helidekk er utrustet med varmekabler, samt varme i dekk og dekkstruktur, alle vitale system/rør har heat tracing og er isolert, for å bare nevne noen av tingene som ligger som basic på alle CAT-D-riggene. Dette gjør disse riggene svært attraktive og fleksible.

Spørsmålet da blir hva som skal til for at riggselskapene velger å sikre seg vinterisering av sine enheter.

– Odfjell Drilling har side siden bygging av disse riggene hatt Barentshavet og operasjoner i kalde klima som en del av basis for våre rigg-design. Det er åpenbart at aktiviteten i Barentshavet vil øke og vi i Odfjell Drilling mener vi er godt posisjonert for oppdrag i nord,

– Hva må til for at dere gjør dette – en kontrakt?

– Dersom vi blir enige med kunder om oppdrag i Barentshavet, er planen klare for å sette opp riggene for dette på kort varsel, understreker Gjerdsal.

Samme tanken har Iversen. Dette blir en avgjørelse tatt når man har jobb.

– Dette vil i så fall bli til en dialog med vår industrielle partner – Statoil og deres lisenspartnere. Songa Offshores natur er å finne gode løsninger som gir sunn økonomi og effektiv brønnleveranse for våre partner der de måtte ønsker å bore.


Du kan høre mer om vinterisering av rigger under PetroLive: Riggvedlikehold. Se program og meld deg på her!

Forrige artikkelHer flyter Aasta Hansteen-skroget
Neste artikkelTrestakk-kontrakt for Krohne

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

1 kommentar

 1. At CAT-D riggene skal klare å bore i Barentshavet året rundt er en latterlig påstand. De klarer jo ikke en gang å ligge på Troll feltet mer enn i sommerhalvåret uten å måtte ankres opp…
  Begge CAT-D riggene på Troll blåste/drev 12-16 nautiske mil av posisjon før de innså at de manglet motorkraft og måtte ankres opp.
  Da ble all motorkraft brukt på fremdrift og vi hadde kun 8° innendørs. Måtte spise/sove i yttertøy..
  Baretshavet er en glemmesak!!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR