Deler av havområdet utenfor Lofoten kan trolig åpnes uten konsekvensutredning. Dermed kan det bli boring raskere enn de fleste har trodd, og Statoil har boreplanene klare.

MULIGENS FRUKTBART: Det er identifisert
flere lovende prospekter i Nordland VI.

Et av de områdene utenfor Lofoten og Vesterålen som har blitt sett på som mest interessant av oljeselskapene, Nordland VI, ble åpnet for oljevirksomhet allerede i 1994, men ble så midlertidig stengt i 2001. Oljedirektoratet har også konkludert med at 43 prosent av ressursene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja trolig er å finne i Nordland VI. De fleste har trodd at man måtte konsekvensutrede dette området på nytt for å kunne åpne det, men det var feil. Regjeringens jurister har sett nærmere på saken, og konkluderer med at en konsekvensutredning ikke er nødvendig:

– Området er allerede åpnet og da krever ikke petroleumsloven en ny konsekvensutredning. Vi utreder ikke allerede åpnede områder, sier statssekretær Per Rune Henriksen til Teknisk Ukeblad.

Området ble midlertidig stengt som følge av en klage fra Bellona i 2001 på en planlagt boreoperasjon på prospektet Castor, og hvis området åpnes, vil Statoil gå videre med boringen kjapt.

– Rent teknisk og operasjonelt er det ingen ting i veien for å starte boring straks myndighetene gjenåpner området. Hvorvidt vi kommer til å gjøre det, vil vi ta stilling til dersom myndighetene velger å gjenåpne området, sier informasjonssjef i Statoil, Ola Anders Skauby, til TU.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR