– Aluminiumsløsninger vil spille en viktig rolle i denne utviklingen, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i Sapa Group., Svein Tore Holsether i Sapa Group. (Foto: Saoa Group)

Sapas konsernsjef Svein Tore Holsether tror bygging av energipositive bygg blir regelen, snarere enn unntaket, i løpet av de neste 40 årene. Det sier han under ONS-konferansen onsdag.

Det internasjonale energibyrået rapporterer at 40 prosent av verdens energiforbruk er i bygg. I 2050, med fortsatt befolkningsvekst og urbanisering, vil dette tallet være tilsvarende 100 prosent av verdens totale energiforbruk i dag, hvis ingenting blir gjort.

– Selv om vi ser nye eksempler på bygninger som bruker mindre energi hvert år, forblir standard bygninger rimeligere å designe og sette opp, sier Holsether.

Energipositive hus lønner seg i løpet av sin levetid, ifølge ham.

– Dette er området hvor redusert energiforbruk virkelig kan gjøre en forskjell. Når vi ser fremover, vil myndighetene måtte vedta standarder og forskrifter for å gi rom for nye måter å bygge og drifte bygninger i fremtiden, sier han.

Holsether snakker om fremtidstrenden på den internasjonale olje- og energikonferansen ONS 2014 i Stavanger. Under temaet sniktitt inn i fremtiden: Hva vil skje i de neste 40 årene, adresserer han hvordan energipositive bygg kan være en del av løsningen.

Han brukte Powerhouse-prosjektet i Norge som en illustrasjon på hvordan samarbeid i hele verdikjeden, fra og med statlig støtte, kan slå en visjon til virkelighet.

Powerhouse fullførte sitt første prosjekt i Oslo, Powerhouse Kjørbo, i april 2014. Det er første gang et kontorbygg har blitt renovert til en energi-positive struktur.

Powerhouse
Et konsortium som inkluderer Sapa blant sine syv partnerbedrifter. Samarbeidsprosjektet er rettet mot å utvikle energipositive bygg – bygninger som genererer mer fornybar energi enn de bruker over deres levetid, inkludert hvor mye som brukes til bygningsmaterialer, bygging, drift og avhending.

De andre partnerne i Powerhouse er eiendomsselskapet Entra Eiendom, entreprenørselskapet Skanska, arkitektfirmaet Snøhetta, miljøorganisasjonen ZERO, aluminiumselskapet Hydro, og konsulentselskapet Asplan Viak.