– Gass er en energikilde som har et langsiktig perspektiv som bærekraftig energikilde, sier Statoils-sjef Helge Lund, som tror på fremtiden for gass-Norge.

– Mange har i det siste vært depressive med tanke på gassmarkedet, men jeg klarer rett og slett ikke å være pessimistisk med tanke på gassen, sier Helge Lund.

årsaken til depresjonen er fallende gasspriser, blant annet på grunn av nye, ukonvensjonelle gasskilder, de siste årene. Helge Lund argumenterer på Statoils årlige energiseminar i dag for at gass er mer enn en bro til en lavkrabonfremtid, men er en viktig bestanddel i en fremtidig energimiks.

– Gass er den reneste fossile energiformen, og slipper ut 70 prosent mindre CO2 enn kullkraftverk. Mange mener vi har gass for flere hundre års bruk, og gass er også konkurransedyktig. Teknologien er kjent og kostnadene er relativt lave. Dette er også en energiform som ikke krever subsidier fra myndighetene, argumenterer Lund.

Dette er i motsetning til offshore vindkraft, der Statoil også er i ferd med å bli en stor aktør, blant annet i Storbritannia. Men Lund er fortsatt noe skeptisk til markedet for offshore vindkraft.

– Jeg synes det er ubehagelig å investere i noe som er avhengig av subsidier, og vi er nødt til å få konkurransedyktige løsninger. Over tid må også dette området være lønnsomt, sier Lund.

Ifølge Lund er Statoil veldig godt posisjonert til å ta en god posisjon i gassmarkedet i Europa.

– Vi har infrastruktur på plass, adgang til alle likvide punkter, v i har gasslager og en kompetent, kommersiell organisasjon. I tillegg har vi de laveste kostnadene. Jeg vet ikke om noen bransje der de med lavest kostnader og mest stabile forsyninger blir taperen i markedet. Samtidig må vi se mulighetene for å skape enda større verdier, sier Lund, men avviser utfordringen fra Det norske-sjef Erik Haugane om å gå inn i gasskraftbasert el-produksjon på kontinentet.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR