StatoilHydros bruk av Through Tube Rotary Drilling, TTRD, viser seg å være en suksess, og teknikken gir ekstra olje verdt 1,4 milliarder kroner bare på åsgard. Nå vil StatoilHydro ha en egen TTRD-rigg.

SLIK SER DET UT: Med TTRD.
(Ill.: STATOILHYDRO)

Through Tubing Rotary Drilling betyr at man går ned i en eksisterende, gammel brønn og borer en ny brønn rett ut fra produksjonsrøret. Operasjonen er billigere enn konvensjonelle metoder, og ifølge StatoilHydro forlenger det brønnens levetid, involverer mindre tungt utstyr, og en får høyere utvinningsrate fra modne felt.

Vil ha egen rigg
– Nå ser vi resultatet av 4-5 års teknologiutvikling i selskapet, sier leder for undergrunnsteknologi hos StatoilHydro, øystein Arvid Håland, i en pressemelding.

Operasjonene på åsgard-feltet har blitt utført med «Stena Don», men nå vil StatoilHydro ha en spesialtilpasset rigg til å utføre slike operasjoner.

– Etter planen går vi ut med en forespørsel på en rigg som er skreddersydd for slike operasjoner til høsten, og vi håper den nye riggen er på plass i 2012/2013 sier Håland.

Riggen skal kun inneholde det som trengs for denne typen operasjoner, og blir ifølge StatoilHydro en helt ny type rigg.

500 meter
Teknologien, som er utviklet som et samarbeid mellom StatoilHydro og FMC Technologies, har foreløpig en grense på 500 meters dyp. Det vil selskapet endre:

– I fremtiden ønsker vi å kunne bruke denne teknologien på dypt vann, for eksempel i Mexicogulfen, sier Håland.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR