Det 16 nye, norske redningshelikoptrene blir levert i perioden 2017-2020. Pris: NOK 6,25 milliarder, sier Justisdepartementet. NOK 10,05 milliarder, sier Agusta Westland.

Sagaen om innkjøpet av norske redningshelikoptre som erstatning for dagens Sea King, drar seg mot en ende, og torsdag i forrige uke signerte justisminister Anders Anundsen avtalen med toppsjefen i Agusta Westland, Daniele Romiti i Oslo. Avtalen ble signert, men i sine offisielle respektive meldinger om hendelsen, oppgir man to forskjellige prislapper.

Avtalen, som i tillegg til de 16 NAWSAHR-helikoptrene (Norwegian All Weather Search and Rescue Helicopter) omfatter teknisk støtte og opplæring, har ifølge Agusta Westland en verdi på én milliard britiske pund, rundt NOK 10,05 milliarder. I meldingen fra Justisdepartementet er verdien oppgitt til NOK 6,25 milliarder.

Etter en henvendelse om årsaken til gapet mellom de oppgitte kontraktsverdiene, svarer Trond Øvstedal, Senior kommunikasjonsrådgiver i Justis- og Beredskapsdepartementet følgende per mail:

– I behandlingen av Innst 82 S (2010-2011) om anskaffelsen av nye redningehelikoptre, 6.desember 2011, bevilget Stortinget en ramme på 16.8 mrd kr. for å dekke følgende:

a) kontrakt om anskaffelse av inntil 16 redningshelikoptre i klassen 10–20 tonn med tilhørende reservedeler og utstyrs- og treningspakker (omtalt som investeringer knyttet til drift), samt opsjon på seks redningshelikoptre av samme type.
b) Gjennomføre infrastrukturtiltak, herunder bygningsmessige tilpasninger til valgt helikoptertype ved flere baser, samt tilpasning av landingsmulighetene ved sykehus som benyttes av dagens redningshelikoptre.
c) Prosjektgjennomføringskostnader.

Kontrakten vi inngår med AW omfatter alt som ligger i pkt a) og kostnaden for denne delen er på 6,25 milliarder kroner.
I tillegg omfatter kontrakten langsiktig vedlikeholds- og logistikkavtale til understøttelse av helikoptrenes drift innenfor et uendret bevilgningsnivå på vedkommende i hele avtaleperioden. Dette kommer i tillegg til rammen som Stortinget bevilget på 16.8 mrd. Kostnadene for denne delen av anskaffelsen ønsker ikke Justis- og beredskapsdepartementet å bekjentgjøre av hensyn til leverandøren og konkurransehensyn.

Augusta Westkan opplyser også at avtalen inneholder opsjoner for ytterligere seks helikoptre, og at helikoptrene skal leveres fra selkskapets fabrikk i Yeovil i Storbritannia.

Forrige artikkelSwire Seabed og WeSubsea samarbeider
Neste artikkelEndelig tid for hjemreise

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR