Universitetet i Stavanger (UiS) skal ha blitt lovet 40 millioner kroner mer til forskning i 2006. Men politikeren som avga løftet husker ikke helt.

SV-leder Kristin Halvorsen skal ifølge flere kilder under valgkampen i fjor høst ha lovet Universitetet i Stavanger 40 millioner mer til forskning fordi finansieringsmodellen slår svært uheldig ut for høyskoler som blir universiteter.

Siden valgløftet ikke ble holdt, får UiS kun 32 millioner over årets statsbudsjett til forskning. Til sammenlikning får jevnstore Universitetet i Tromsø 236 millioner, skriver Stavanger Aftenblad.

Partifellen Hallgeir H. Langeland på Rogalands-benken var til stede på Ullandhaug 17. august i fjor da SV-lederen ble spurt om UiS ville få de 40 millionene. Langeland slo i går overfor avisen kategorisk fast at Halvorsen hadde svart «ja» på spørsmål om svaret hennes betydde «ja».

Onsdag benektet kunnskapsminister Øystein Djupedal at Halvorsen hadde gitt UiS noe løfte om 40 millioner kroner mer til forskning i 2006 hvis de rød-grønne kom i regjeringsposisjon. Djupedal var selv ikke tilstede på møtet.

Statssekretær Roger Sandum har uttalt seg på Halvorsens vegne: – Kristin Halvorsen sier at hun husker godt at UiS argumenterte godt for sitt syn i møtet under valgkampen. Hun vil følge opp saken og komme tilbake til den i framtidige budsjetter, sier statssekretær Sandum for Halvorsen.

I praksis vil det si tidligst for 2007.

Følges opp internt
Det er ikke enkelt å utligne slike forskjeller ettersom senere bevilgninger fastlegges ut fra den forskningen som er oppnådd med pengene universitetet tidligere har fått.

Partiets utdanningspolitiske talsmann, Rolf Reikvam, er ifølge Aftenbladet ikke i tvil om at dagens system er feil.

– Jeg ser det urimelige i at høyskoler som har hatt stor vekt på profesjonsutdanning og mindre på forskning, kommer dårlig ut når de blir universiteter. Her må vi ta et grep, for UiS har nasjonal betydning med forskning på sine særpregede sterke områder og i forhold til profesjonsutdanningene, sier Reikvam og legger til:

– Hvis vi ikke kan løfte opp UiS, har de ikke en sjanse til å nå opp. Dette er en stor utfordring. Nå kan vi bare håpe på budsjettet for 2007.

Forrige artikkelHøy oljepris gir Danmark rekordinntekt
Neste artikkelByggestart for dommedagslager på Svalbard

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR