Ukraina kan komme til å henvende seg til en internasjonal tvistedomstol for å få løst den betente gasstriden med Russland.

NTB

– Vi har en kontrakt som gjelder. Dersom det oppstår problemer, kan alle tvister løses i en domstol, sa den ukrainske statsministeren Jurij Jekhanurov tirsdag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Dagen i forveien var han i Moskva for å ha samtaler med sin russiske kollega Mikhail Fradkov, men heller ikke denne gangen lyktes det de to landene å komme fram til en løsning.

Russland vil firedoble prisen på gassen Ukraina kjøper. Ukraina er beredt til å gå med på en prisøkning, men bare dersom den innføres gradvis over en femårsperiode. Den nåværende kontrakten går ut i desember.

Militærbase
Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko brakte også det følsomme temaet om det russiske militære nærværet på Krimhalvøya inn i striden da han tirsdag antydet at Ukraina vurderer å øke prisen for leien av militærbasen.

– Vi er i ferd med å få en forståelse av at alle våre økonomiske forbindelser må være i samsvar med internasjonale, europeiske standarder, sa Jusjtsjenko på en pressekonferanse.

Truer med stans
Det russiske gasselskapet Gazprom har truet med å stanse leveransene av gass til Ukraina 1. januar dersom det ikke blir enighet om en ny avtale. Dette kan i neste omgang føre til at Gazproms leveranser til Europa blir forstyrret, fordi det meste av gassen transporteres gjennom Ukraina.

President Jusjtsjenko har ingen tro på at gassleveransene vil bli stanset 1. januar.

– Nei, de vil ikke stanse forsyningen. Jeg tror ikke noen av partenes myndigheter vil synke så lavt og bruke slike metoder. Jeg er ikke vant til å løse problemer gjennom konfrontasjon, sier presidenten, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Gasskonflikten er et uttrykk for det forverrede forholdet mellom de to landene etter at Jusjtsjenko beseiret den russiskstøttede kandidaten Viktor Janukovitsj under presidentvalget i Ukraina for ett år siden.

Forrige artikkelIraks oljeminister truer med å gå av
Neste artikkelPlanlegger gasskraftverk med rensing

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR