Den amerikanske ambassadøren til Sverige, Michael Wood, skrev i en aviskommentar at importert russisk gass er en trussel mot Sverige. Det hele var ment som en slakt av Nord Stream gassrørledningen.

Artikkelen i Svenska Dagbladet skapte raskt sinne i den tyske regjeringen, som har sendt en offisiell protest til de amerikanske myndighetene, skriver BarentsObserver. Ambassadøren skriver i sin kommentar:

– Europa må ikke bli avhengige av ustabile Russland, som sår splittelse mellom lander.

Uttalelsen skapte raskt debatt både i Sverige og andre lander som blir påvirket av det storskalerte rørprosjektet, som er et samarbeid mellom russiske, tyske og nederlandske energiselskaper.

I følge den tyske avisen Handelsblatt har den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier sendt en offisiell protest til den amerikanske ambassaden i Berlin hvor han uttrykker stor irritasjon til den amerikanske innblandingen. Den russiske nettsiden Newsru.com skriver at rørledingprosjektet også er møtt at stor motstand fra polske autoriteter.

Nord Stream blir den første direkte rørledningen mellom Russland og Tyskland. Rørledningen knyttes også opp mot en rørledning fra Shtokman gass- og kondensatfeltet i Barentshavet. Den 1220 km lange rørledningen er et felles prosjekt mellom fire store selskaper; Gazprom, BASF/WIntershall Holding AG; E.ON Ruhrgas AG og N.V. Nederlandse Gasunie.

Nord Stream skal være ferdigstilt i 2011, og skal levere den første gassen etter en testeperiode samme året. Deler av rørledningen vil gå gjennom Finland og Sverige.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR