Mens USAs utenriksminister Condoleezza Rice åpner for at hun personlig kan komme til å forhandle med Iran, holder den iranske regjeringen fast på sin rett til å anrike uran.

NTB

Medlemmene av FNs sikkerhetsråd er blitt enige om en felles linje overfor Iran, og USA åpner for å gå i direkte samtaler med Iran. Men Iran holder fast på at anrikningen av uran til fredelig bruk vil fortsette.

– Presset fra noen vestlige land for å tvinge oss til å gi fra oss våre rettigheter vil ikke føre fram, sier Irans president Mahmoud Ahmadinejad til det iranske nyhetsbyrået IRNA.

Både Kina og Russland engasjerer seg nå aktivt for å legge press på Iran etter at vetomaktene i Sikkerhetsrådet og Tyskland sent torsdag kveld ble enige om en felles politikk.

Russlands president Vladimir Putin understreker imidlertid at det ikke er aktuelt med maktbruk, og foreløpig heller ikke sanksjoner.
– Vi er imot bruk av makt uansett, det er ganske klart, sa Putin fredag.

Vestlige diplomater har ikke villet forklare konkret hvilke straffetiltak, om noen, som venter Iran dersom landets myndigheter ikke svarer på invitasjonen på en positiv måte. Det er heller ikke redegjort for noen konkrete tidsfrister som må holdes.

– Ingen hindring
– Dere truer oss med konsekvenser. Men hvis dette er sanksjoner, så husk at sanksjoner så langt ikke har hindret oss i å utvikle kjernefysisk teknologi, sa en av Irans innflytelsesrike geistlige Ahmad Khatami under fredagsbønnen i Teheran. Han er en av rådgiverne til Irans øverste leder Ali Khamenei.

USAs utenriksminister åpner for at hun personlig kan møte medlemmer av den iranske regjeringen, forutsatt at Iran avslutter de omstridte delene av sitt atomprogram.
Rice håper Russland og Kina kommer til å delta i eventuelle nye forhandlinger med Iran, og sier de to stormaktene allerede har dette oppe til vurdering.

Utenriksministrene fra USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Russland og Kina, samt EUs utenrikspolitiske sjef Javier Solana, møttes i Wien torsdag kveld og ble da enige om et sett med forslag som en basis for atomforhandlingene med Iran.

– Vesentlig bidrag
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er positiv til USAs forslag om å gå i direkte forhandlinger med Iran og sier det er avgjørende for å ivareta iranske sikkerhetsbehov.
– USA har nå beveget seg betydelig for å bidra til en løsning. Det er nå viktig at Iran følger opp den amerikanske invitten på en positiv måte, sier Støre i en pressemelding fredag.

USAs øverste sikkerhetssjef, John Negroponte, sier i et intervju med den britiske kringkastingen BBC at Iran kan ha en atombombe om fire år, i 2010.
– Anslagene vi har er at de en gang mellom begynnelsen av neste tiår og midten av neste tiår vil kunne ha et atomvåpen, noe som er årsak til stor bekymring, sier Negroponte, USAs direktør for nasjonal sikkerhet.

Han sier videre at Iran virker fast bestemt på å skaffe seg atomvåpen, men innrømmer at kunnskapen ikke er helt eksakt.

Fredag pågikk intens diplomatisk virksomhet for å ta rede på når forslagspakken kan legges fram for iranerne. Det vil være EUs utenrikssjef, Javier Solana, som kommer til å overlevere iranerne forslaget, sier en EU-diplomat i Wien.

Forrige artikkelDe ansatte ønsker ro rundt Statoil
Neste artikkelNordnorske verft samler seg i felles nettverk

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR