Skrekkbildet av grådige utenlandske eiere som utarmer norsk næringsliv, er modent for skraphaugen.

NTB

Stein Reegård er skeptisk
til analysen (Foto: Trond
Isaksen)

Tvert om har norske bedrifter som blir kjøpt opp av utlendinger 30 prosent høyere vekst i verdiskapingen enn gjennomsnittet for alle bedrifter som blir overtatt i Norge.

Verdiskapingen defineres som ordinært driftsresultat, lønn, skatt og renter.

Nyhetsbrevet MandagMorgen gjengir hovedinnholdet i en bok som heter «Hvem eier Norge» og er skrevet av et forskerteam. Teamet har gått gjennom alle eierskifter i norsk næringsliv mellom 1997 og 2000. Hovedkonklusjonen er at utenlandske oppkjøp fører til høyere lønninger til de ansatte og økte skatteinntekter til staten.

Sjeføkonom i LO, Stein Reegård, er skeptisk til å trekke klare konklusjoner av den type analyser forskerteamet har gjort. Jeg er skeptisk til å allmenngjøre konklusjonene, sier Reegård.

Og forskerne viser til eksempler som også peker i negativ retning. Mens mange overtakelser av norske kunnskapsbedrifter har gitt bedriftene en eventyrlig vekst, har for eksempel overtakelsen av Freia vært rene katastrofen.

Forklaringen er at Kraft Foods ikke var interessert i annet enn adgang til nordiske og europeiske markeder via Freias kjente merkevarer.

Dermed ble produksjonen flyttet til lavkostland der folk med lave lønninger produserte de norske og svenske storslagerne for sjokoladehungrige svensker og nordmenn.

Forrige artikkelStatoil leier rigg av Transocean
Neste artikkelFellesforbundet klager på politiet etter utkastelse

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR