Nordsjødykkerne har opp gjennom årene blitt utsatt for juks, trusler og hemmeligholdelse, og norske myndigheter bidro til at det ikke ble ryddet opp i dette.

Av: Terje Johansen

Knut Ørjasæter (Foto:
Terje Johansen)

Forfatteren Knut Ørjasæter rettet flengende kritikk mot tilsynsmyndighetenes unnfallenhet og den rollen dykkerinstitusjonen Norsk undervannsinstitutt (NUI), senere NUTEC, spilte, da boka «Dykkerne: ofret i rikets interesse» ble lansert i Stavanger i går.

Ørjasæter viste til at regelverket tidlig ga Arbeidstilsynet og norske myndigheter de nødvendige sanksjonsmuligheter til å sørge for at dykkevirksomheten på sokkelen foregikk på en forsvarlig måte.

– Myndighetene var klar over hvor farlig det var. Likevel ble ikke en eneste plan om dykkeoperasjoner offshore godkjent av det offentlige før i 1985, påpekte Ørjasæter.

– Myndighetene kunne ha stanset og regulert virksomheten, hvis de hadde villet det, sa han.

Boka tegner et bilde av hvordan dykkerne er blitt ofret på oljens alter, og hevder at myndighetene løp fra eget ansvar da de forsøkte å skjule dette.

– Det ble tatt i bruk kriminelle metoder for å stoppe de som prøvde å få skandalen fram i lyset. Den måten norske nordsjødykkere er blitt behandlet på er ikke det norske demokratiet verdig, framholdes det i boka.

Forrige artikkelKongebesøk på Troll-A
Neste artikkelFlygelederne streiker ikke

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR