Kostnadsutfordringer og usikkerhet om konseptenes modenhet setter bremser på subsea-planene.

Ormen Lange-lisensen har siden 2008 arbeidet mot valg av konsept: enten undervannskompresjon eller kompresjon fra en strekkstagsplattform.

– Beslutningen om å stoppe pågående arbeid er basert på en oppdatert økonomivurdering som inkluderer ny kostnadsinformasjon om nåværende konsepter, samt oppdatert reservoaranalyse. Nåværende konsepter for offshore-kompresjon for Ormen Lange er ikke lønnsomme. Den oppdaterte reservoaranalysen viser også at offshore kompresjon ikke er tidskritisk for utvinningsgraden fra Ormen Lange-feltet, sier leder i styringskomiteen, Odin Estensen i en melding.

Kostnader og usikkerhet rundt prospektiviteten er hovedårsaken til at prosjektet nå legges på is.

– Olje- og gassindustrien har en kostnadsutfordring. Når dette kombineres med usikkerhet om konseptenes modenhet og størrelsen på produksjonsvolumer, er ikke prosjektet lenger lønnsomt. Ormen Lange-partnerne står fast ved ambisjonen om å maksimere utvinningen fra feltet på en bærekraftig måte. Mer kunnskap vil bli tilgjengelig både fra reservoar og teknologiutvikling de kommende årene og vil danne grunnlag for å vurdere nye kompresjonsalternativer, sier Estensen.

Han understreker at partnerne ikke har slått fra seg planen om kompresjonsteknologi på Ormen Lange for godt.

– Ormen Lange-lisensen har tro på undervanns kompresjonsteknologi, og ser fortsatt på kvalifiseringen av denne teknologien som viktig for videreutviklingen av Ormen Lange. Denne teknologien er viktig for pågående og fremtidige prosjekt på norsk sokkel, sier Estensen.

Beslutningen støttes av alle Ormen Lange-partnerne bortsett fra Petoro.

Shell er operatør i Ormen Lange med 17,81 prosent, med partnerne Petoro (36,49 prosent), Statoil (25,35 prosent), DONG Energy (14,02 prosent) og ExxonMobil (6.34 prosent)

Forrige artikkelFår bore D-structure
Neste artikkelSkal levere til Europa

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR