Dette utstyret gjør at EMGS kan se oljeforekomster 1500 meter dypere enn før

EMGS har, i samarbeid med Statoil og Shell, utviklet en ny elektromagnetisk kilde, DeepBlue, som skal gjøre det enklere å identifisere mindre og dypere forekomster av olje. EM-data brukes sammen med seismikk for å redusere risikoen for tørre letebrønner.

– Det nye utstyret gjør oss i stand til å sende ut sterkere signaler enn tidligere. Dermed kan vi se dypere enn tidligere, og vi kan også påvise mindre forekomster enn det vi har vært i stand til før, sier Kristian Zahl, leder for EMGS´ aktiviteter i Europa, Russland og Midt-Østen, til petro.no.

Utstyret ble i fjor testet over Njord i Norskehavet. I samme området har Statoil gjort to mindre funn, som begge vurderes tilknyttet Njord-plattformen når denne kommer tilbake i drift. 

I sommer har selskapet gjort en større datainnsamling i Norskehavet med det nye utstyret. Muligheten for å påvise flere feltnære funn er én av de store oppsidene.

Ifølge selskapet selv kan man se oljeforekomster 1500 meter dypere med DeepBlue enn med det tradisjonelle EM-utstyret.

– Dette er en gamechanger. Oljeselskapene får mer og bedre data slik at de reduserer risikoen for å plassere en brønn feil. Den nye EM-kilden har blant annet et stort marked på felter som allerede er i produksjon og der selskapene ønsker å undersøke nærområdet for potensielle tilleggsressurser, sier Zahl.

Foto: EMGS og Glenn Stangeland

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR