Allseas fikk forrige uke en kontrakt for å fjerne toppdekket av den gamle boligplattformen (QP) på Valhall med Pioneering Spirit. 

Og samtidig planlegger operatør Aker BP neste steg av gigantoppryddingen på feltet. 

– Boligplattformen og broen til boreplattformen (DP) vil bli fjernet i 2019. Havbunnen under plattformen synker, noe som øker risikoen for skader på installasjonen. Derfor ønsket vi å fjerne den når Allseas hadde mulighet i deres planer. Slik det ser ut i dag skal Allseas plukke den opp på vei tilbake fra et installasjonsoppdrag på Johan Sverdrup, men det er Allseas som bestemmer tidspunkt, sier Richard Miller, direktør for decom i Aker BP, til petro.no.

Det er også Allseas som skal tildele oppdraget med selve opphuggingen av plattformen. 

Pioneering Spirit setter ny standard
I tillegg skal boreplattformen (DP) og prosess- og kompresjonsplattformen (PCP) begge fjernes i perioden 2022 til 2026. Toppdekket på Ekofisk 2/4G, som knyttet Ekofisk til Valhall, ble fjernet av Heerema i fjor.

– Dette er enorme prosjekter, men muligheten for å kappe beina og frakte plattformdekket vekk i én operasjon, slik Pioneering Spirit også gjorde på Yme, er en gamechanger. Når vi ser videoen av Yme og Brent som fjernes, så er det nesten så vi ikke tror det vi ser, sier Miller. 

Totalt skal rundt 60,000 tonn stål vekk fra Valhall-feltet innen 2026. 

Plugger 18 brønner pluss Hod
Når det skal ryddes opp, må også brønner avsluttes.  

Maersk Reacher har allerede plugget 13 brønner på feltet. Snart setter Maersk Invincible i gang med de 18 siste. Deretter skal riggen videre og plugge brønner på Hod. 

Pluggekostnadene på Valhall er allerede redusert med rundt 35 prosent, hovedsakelig på grunn av økt effektivitet som følge av ny tilgjengelig teknologi. Ambisjonen stopper ikke der:

– Brønnplugging står for 60 prosent av kostnadene når det kommer til avslutning av et felt. Det jobbes hardt for å finne teknologier der man kan plugge brønner uten bruk av rigg, men foreløpig er vi ikke kommet dit, sier Miller.

Alt skjer på Valhall
Eierne, Aker BP og Hess, har investert store summer i fornying av Valhall-feltet de siste årene. Det gjør at operatøren parallelt jobber med både fortid og fremtid. Det plugges brønner og det bores nye produsenter. Tre plattformer skal fjernes, samtidig som selskapet planlegger en ny utbygging av vestflanken. 

I 1995 etablerte BP planer med en overordnet målsetning om å forlenge feltets levetid og å utvinne mer enn en milliard fat oljeekvivalenter. Det målet ble nådd for få måneder siden. 

– Vår nye ambisjon er å produsere ytterligere minst 500 million fat oljeekvivalenter, sier pressetalsmann Ole-Johan Faret.

Forrige artikkelBeslutter ny gassutbygging i Norskehavet denne måneden
Neste artikkelKansellerer rigg

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR