Likelønnsnemnda slår fast at man kan sammenligne lønnen til to arbeidstakere som har ulik jobb.

NTB

En kvinnelig konsulent i Aftenposten klaget arbeidsgiveren sin inn for lønnsdiskriminering. Hun viste til at en mannlig typograf i samme avdeling tjente betydelig bedre enn henne, og argumenterte for at hun utførte arbeid som var av lik verdi for bedriften.

Torsdag kom prinsippavgjørelsen fra Likestillings- og diskrimineringsnemnda. Den slår fast at man kan sammenligne to arbeidstakere som tilhører ulike fag og ulike tariffavtaler.

– Likelønnsbestemmelsen har fått et nytt innhold med dagens vedtak fra Likestillings- og diskrimineringsnemnda, sier Anne Enger, leder av Likelønnskommisjonen.

Unngikk direkte prøving
Det er gått to år siden saken ble klaget inn, og i mellomtiden har den kvinnelige konsulenten fått opprykk og høyere lønn. Nemnda la klagerens nåværende lønn til grunn da den behandlet saken. De kom fram til at det ikke foreligger brudd på likestillingsloven ettersom konsulenten og typografen i dag har lik lønn.

– På en måte har nemnda unngått den direkte prøvingen som vi hadde forventninger om, sier Anne Enger.

– Viktig prinsipp
Hun mener likevel at et viktig prinsipp nå er slått fast.

– Det viktige er at nemnda slår fast at klageren gjør arbeid av lik verdi som typografen.
Likelønnsbestemmelsen har dermed fått et nytt innhold. Vedtaket viser at det er mulig å sammenligne lønnen til to arbeidstakere i ulike yrker og ulike tariffavtaler, innenfor samme virksomhet. Dette åpner for mange spennende likelønnssaker i tida som kommer, sier hun.

– Vi vet at kvinnedominerte yrker gjennomgående har et lavere lønnsnivå enn typiske mannsyrker. Likestillingslovens likelønnsbestemmelse ble endret i 2002. Formålet var nettopp å gjøre det mulig å sikre likelønn gjennom sammenligning av lønnen til arbeidstakere som utfører forskjellig arbeid, sier kommisjonslederen.

Forrige artikkelValla-saken vekket mobbeofre
Neste artikkelGiftig avfall krever flere liv i Elfenbenskysten

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR