Denne uken gjorde Wintershall et lite oljefunn nær Vega-feltet i Nordsjøen.

Les mer: Wintershall med lite oljefunn i Nordsjøen

Oljefunnet ligger om lag 5 km sørøst for Vega-feltet i Nordsjøen og 100 km sørvest for Florø. Ifølge Oljedirektoratet vil rettighetshaverne vurdere funnet sammen med andre funn i nærheten, med hensyn til en mulig utbygging.

Vega

Et steinkast unna Wintershalls nylige oljefunn ligger altså operatørens Vega-felt, i den nordlige delen av Nordsjøen. Feltet ligger like nord for Fram, 28 km vest for Gjøa og 80 km vest for Florø. Vanndybden i området er om lag 370 meter.

Vega omfatter tre separate gass- og kondensatforekomster: Vega Nord, Vega Sentral og Vega Sør.

Vega Nord og Vega Sentral ble oppdaget i henholdsvis 1980 og 1982 av Gulf Exploration. Mobil oppdaget Vega Sør i 1987, men Vega kom ikke i produksjon før 2. desember 2010.

Wintershall Norge overtok operatørskapet for Vega-feltet fra Statoil i mars 2015, og er Wintershalls første subsea operatørskap.

Reservoar

Vegareservoarene er i sandstein i Brentgruppen av mellomjura alder. De har opprinnelig høy temperatur og høyt trykk (HTHT) og relativt lav permeabilitet. Reservoardybden er om lag 3.500 meter.

Vega Nord og Sentral inneholder gass og kondensat mens Vega Sør i tillegg inneholder en oljesone i øvre del av Brentgruppen.

Vega er bygget ut med tre havbunnsrammer som er knyttet til prosessinnretningen på Gjøa. Feltet blir produsert med trykkavlastning.

Brønnstrømmen går i rørledning til Gjøa for prosessering. Fra Gjøa blir olje og kondensat transportert i en rørledning som er koblet til Troll Oljerør II for videre transport til Mongstad.

Rikgassen blir eksportert i rørledning til Far North Liquids and Associated Gas System (FLAGS) på den britiske kontinentalsokkelen for videre transport til St. Fergus i Storbritannia.

Wintershall er operatør for Vega med en eierandel på 55,6 prosent. Partnere er Petoro (28,3 prosent), Bayerngas Norge (7,3 prosent), Engie (4,4 prosent) og Idemitsu Petroleum (4,4 prosent)

Fakta om Vega:

  • Operatør: Wintershall Norge AS
  • Område: Nordsjøen
  • Produksjonsstart: 02.12.2010
  • Historiske investeringer per 31.12.2014: 9 939 MILL NOK (i løpende kroner)

(Kilder: Wintershall, Oljedirektoratet, Norsk Petroleum)

(Video: Wintershall)

Forrige artikkelExxon etterforskes for manglende nedskrivninger
Neste artikkelRigger for oljevernaksjon: OV «Bøkfjord» med kurs for Svalbard

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR