I løpet av en ukes tid passeres to milepæler i gassutbyggingen i Nordsjøen.

NTB

Rørene til verdens lengste undersjøiske gassrørledning – Langeled – er på plass, og gasseksporten fra den sørlige del av ledningen kan starte.

To rørleggingsskip har arbeidet fra hver sin side, og de har nå bare noen kilometer igjen før rørene i kjempeprosjektet Langeled er lagt. I løpet av en ukes tid møtes skipene, opplyser Norsk Hydro.

Langeled skal helt ferdig føre gass fra Ormen Lange-feltet utenfor Møre og Romsdal til Storbritannia. Denne eksporten vil starte høsten 2007. Men i mellomtiden er det klart for eksport fra det norske Sleipner-feltet lenger sør i Nordsjøen. Denne eksporten, gjennom den sørlige delen av Langeled, skal etter planen begynne rundt 1. oktober.

Gassen fra Langeled skal føres i land i Easington, en liten by på nordøstkysten av Storbritannia. Starten på eksporten er en så stor begivenhet at både den norske statsministeren, Jens Stoltenberg og britenes statsminister Tony Blair skal markere åpningen. Denne markeringen skjer i London 16. oktober.

Når eksporten kommer i gang for fullt neste år vil 20 prosent av britenes gassbehov gå gjennom ledningen på bunnen av Nordsjøen.

Hele Langeled-prosjektet var kostnadsregnet til 20 milliarder kroner, men det er blitt hele 3 milliarder kroner billigere.

Norsk Hydro er operatør for Langeled. Langeled-prosjektet er et samarbeid mellom Hydro og Statoil.

Forrige artikkelSV baner vei for gasskraft på Mongstad
Neste artikkelSverige gjenåpner atomreaktorer

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR