Varmere klima kan øke presset på vernesonen rundt Svalbard, mener nordmrådeeksperter. Dette fordi nye og attraktive fiskeslag kan trekke inn i fiskevernsonen når havet blir varmere.

NTB

Foto: Statoil

– Vi må regne med at de landene som i dag er kritisk til den norske forvaltningen i Svalbard-sonen kommer til å utfordre Norge i framtida, sier professor Willy Østreng til Fiskaren.

Han er tidligere direktør ved Fridtjof Nansens Institutt og har fulgt nordområdeproblematikken over flere tiår.

I sommer er det for første gang registrert makrellstimer rundt Bjørnøya. Det er ventet at klimaendringene vil varme opp havområdene i nord. Dette kan igjen føre til at torsk og annen fisk endrer gyte- og vandringsmønster og trekker nord og øst i Barentshavet.

Det er først og fremst Russland, Island og Spania som ha vært mest kritisk til den norske forvaltningen av fiskevernsonen rundt Svalbard. Direktør Jon Bingen ved Norsk institutt for strategiske studier deler Østrengs oppfatning av at fiskevernsonen kan bli en het potet for Norge i framtida.

– Enhver endring som gjør ressursene ved Svalbard mer tilgjengelig vil være med å øke spenningen, enten det dreier seg om ressurser under havbunnen, eller i vannsøylen, sier Bingen til Fiskaren.

Forrige artikkelLO-nei til Ditlev-Simonsen
Neste artikkelHydro kjøper andeler på britisk sokkel

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR