EU-kommisjonen gleder seg over medhold på alle de viktige punktene i den langvarige rettsstriden med Microsoft., NTB

– Førsteinstansdomstolen opprettholder i hovedsak Kommisjonens konklusjon om at Microsoft misbrukte sin dominerende stilling, heter det i den 248-siders domsavsigelsen fra EF-domstolen i Luxembourg mandag morgen.

I en kort pressemelding etter avsigelsen sier Kommisjonen seg svært fornøyd med dommen.

Vil få følger
Domstolen slår fast at Microsoft urettmessig har brukt sin nærmest enerådende rolle innen operativsystem til å presse inn andre produkter, som serverprogramvare og Windows Media Player.

Avgjørelsen er en viktig seier for EU, og kan få følger i andre saker Kommisjonen har på trappene mot andre dataselskaper som Intel og Qualcomm.

EU-kommisjonen fastslo allerede i 2004 at Microsoft brukte sin dominerende stilling til å skade mindre konkurrenter og til å dempe prispresset i bransjen.

Microsoft ble den gang ilagt en rekordbot på 497 millioner euro, som ble ytterligere påplusset med 280 millioner euro i fjor, da Kommisjonen syntes programvaregiganten brukte for lang tid på å rette seg etter kravene Kommisjonen stilte.

Ankemulighet
Microsoft anket saken, men fikk mandag ikke gehør i EF-domstolens førsteinstans. Selskapet fikk bare medhold i små deler av anken, som at Kommisjonen ikke hadde grunnlag for å opprette en ekstern gransker av hvordan Microsoft fulgte opp kravene fra Kommisjonen.

Microsoft har nå litt over to måneder på seg til å eventuelt anke mandagens domsavsigelse til EF-domstolens øverste instans, den europeiske domstolen.

Forrige artikkelStenger ned Troll B i ugunstig vær
Neste artikkelOseberg-kontrakt til Grenland Group

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR