Driver lønnsomt i for få land, mener analytikere.,Investeringsbanken Morgan Stanley har regnet ut at blant selskapene som er engasjert i alle deler av oljeindustrien, er det Statoil som har gjort det aller dårligst den siste tiden, og peker også på at Statoil betaler lite utbytte til sine aksjonærer sammenlignet med konkurrentene.

Analytikere Dagens Næringsliv har snakket med, mener en oppdeling av selskapet kan være en interessant tanke. Sjefanalytiker Anne Gjøen i Handelsbanken Markets mener Statoil har for mye aktivitet i for mange land der avkastningen er for dårlig, og driver lønnsomt kun i Norge og noen få andre land.

– Det må komme en debatt om å restrukturere og splitte Statoil i ulike enheter. Er det interessant for den norske stat å være så tungt inne i et selskap der verdien blir trukket ned av for mye utenlandsaktivitet? spør hun.

Gjøen får ifølge avisen støtte i dette spørsmålet av analytikerne Theodor Sveen Nilsen i Swedbank og Trond Omdal i Arctic Securities om at Statoil burde deles opp i to eller flere deler med større innslag av private eiere.

Førstkommende fredag legger Statoil fram resultatet for 2013.

Forrige artikkelOD gir klarsignal for Verdande
Neste artikkelBorer Gotha Appraisal tidligst i mai

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR