SV-leder Kristin Halvorsen mener StatoilHydro må trekke seg ut av oljesandprosjektet sitt, mens som finansminister investerer hun i slike prosjekter. Selv avviser Halvorsen beskyldninger om dobbeltmoral.

INVESTERER: Finansdepartementet investerer
penger i oljesandselskaper, men finansminister
Kristin Halvorsens parti er imot.
(Foto: RUNE KONGSRO)

– Bruker vi oljesandressursene, blir det så mye karbon i atmosfæren at alle klimamål bokstavelig talt koker bort. Norge bør bruke de virkemidlene man har på den internasjonale arena: StatoilHydro, Oljefondet og bistanden, sier Rasmus Hansson i WWF til E24.no.

Mye olje på ti på topp
Flere miljøorganisasjoner reagerer sterkt på at Statens Pensjonsfond – Utland, også kjent som oljefondet, ikke trekker seg ut av flere oljeselskaper som satser på oljesand. Både Shell, BP, total og ExxonMobil er involvert i oljesandprosjekter, og alle selskapene er på oljefondets ti på topp-investeringsliste.

– Dessverre har ikke Oljefondet satset på å investere i selskaper som tar samfunnsansvar. Derfor er dette neppe det siste skrekkeksempelet vi ser. Fondet burde investere i selskaper som bidrar til å gjøre verden til et bedre sted. Oljesandvirksomhet bidrar til å gjøre verden til et verre sted, mener Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

Vil ut, men investerer
SV har programfestet at de vil at staten skal bruke sitt eierskap i StatoilHydro til å trekke selskapet ut av oljesandprosjekter i Canada. På direkte spørsmål om det ikke er like ille at finansdepartementet investerer i oljesand som at StatoilHydro gjør det, svarer finansminister Kristin Halvorsen:

– SV vil ha regler som gjør at StatoilHydro må trekke seg ut av sitt oljesandprosjekt i Canada. Er det ikke like ille at ditt departement gjennom Oljefondet investerer i oljesand?

– Paradokset er at man har tydeligere klima- og miljøforventninger og mer systematisk oppfølging i investeringer i Oljefondet enn i et selskap der staten er inne som stor eier, sier Halvorsen.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR