Både arbeidsgivere og arbeidstakere sitter fast i et gammelt organisasjonsmønster som det aktive næringslivet ikke er fornøyd med.

NTB

Det mener i hvert fall direktør Jan Eigil Rydningen i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH). Mandag lanserer han en ny organisasjon for kunnskapsbedrifter som skal utfordre det eksisterende organisasjons-Norge.

– Kall det gjerne en provokasjon, men i positiv betydning, sier han til NTB.

Framtidas organisasjonsformer vil uansett se annerledes ut enn dagens. I dag har vi NHO som bygger på de gamle industribedriftenes kultur, mens HSH er handels- og tjenestenes organisasjon. Begge må ifølge Rydningen forberede seg på en betydelig ansiktsløftning om de skal henge med i et næringsliv der den enkeltes kunnskap er viktigere enn den tradisjonelle arbeidskraft.

Ikke som Abelia
På spørsmål om den nye organisasjonen bare blir HSHs svar på NHOs Abelia, ledet av den tidligere SV-politikeren Paul Chaffey, sier Rydningen at han forstår spørsmålet, men at svaret er nei.

– Vi kan ikke fortsette med en organisasjonsform bygget på den tradisjonelle delingen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Altfor lenge har det vært slik at misnøye på arbeidsplassene kanaliseres til forhandlingsbordet for å finne løsninger.

– I morgendagens næringsliv vil misnøye med gammelmodige arbeidsformer bare føre til at den enkelte tar sine kunnskaper og går. En moderne bedrift består ikke av lokaler og produksjonsutstyr, men av kunnskaper. En misfornøyd medarbeider kan ikke ta med seg maskinen og gå, men han eller hun kan ta sine kunnskaper og gå, sier Rydningen.

Han mener det er en utfordring å erkjenne at det mer og mer vil bli slik i hele næringslivet.

11.400 bedrifter
Lederen for kunnskapsbedriftenes nye organisasjon vil ikke røpe noe om hva han skal presentere på mandag, blant annet fordi det angår de 11.400 medlemsbedriftene i HSH. Informasjonen må komme til alle på like vilkår, sier han.

Rydningen bekrefter at målgruppene for en organisasjon bygget på andre prinsipper enn gammelt hierarki, finnes både innenfor NHO og HSH, i tillegg til de mange nye virksomheter som har valgt å stå utenfor organisasjoner de opplever som umoderne og gammeldagse.

– I storbedriftene er det fortsatt eiere, ledelse og vanlig ansatte, men storparten av de nye kunnskapsbedriftene eies ofte av dem som jobber der. Det alene er nok til å fortelle oss at tiden er inne for en ny organisasjonsform, sier Rydningen.

Forrige artikkelBrann på Snøhvit
Neste artikkelMange brudd på arbeidsmiljøloven

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR