En tidligere varaordfører risikerer opptil seks års fengsel etter at han planla å sprenge en flytende oljeterminal i Murmansk.

NTB

Tankeren Belokamenka er
nå omlastingsterminal. (Foto:
Barentsphoto.com)

Igor Senin har vært varaordfører i den lukkede byen Zaozersk, som ligger i Litsabukta om lag 45 kilometer fra norskegrensen, i nær tilknytning til fire marinebaser for den russiske Nordflåten. Senin ble i april i år pågrepet av russisk politi mistenkt for terrorplaner.

I rettssaken, som startet i Murmansk denne uken, har Senin erklært seg skyldig. Han skal ha blitt lovet 100.000 dollar for å organisere sprengning av en flytende oljeterminal i Kola-fjorden.

Ifølge BarentsObserver kan dette dreie seg om den tidligere Bergesen-tankeren «Belokamenka» på 360.000 tonn dødvekt som nå fungerer som omlastingsterminal.

Miljøkatastrofe
Den norske generalkonsulen i Murmansk, Rune Åsheim, opplyser til NTB at aviser i Murmansk har meldt at det var en annen flytende omlastingsterminal, 127.000-tonneren «Trader» som var målet for terrorplanene.

– Saken har fått en bred omtale i flere medier i Murmansk. Dersom en av de flytende oljeterminalene hadde blitt sprengt, ville dette medført en miljøkatastrofe som ville satt stopper for omlastingen i Kola-fjorden. Derfor antydes det at oppdragsgiverne måtte ha interesse av å stanse denne virksomheten, sier Åsheim til NTB.

Strengt bevoktet
Det er den statlige redningstjenesten MBASU i Murmansk som har ansvaret for oljevernberedskapen for omlastingsterminalene i Kola-fjorden. Visedirektør Mikhail Sarkov sier at han tviler på at et slikt terroranslag vil la seg gjennomføre.

– Terminalene i Kola-fjorden er ikke tilgjengelige for hvem som helst. Den russiske marinen har ansvaret for sikkerheten rundt terminalene. Jeg tviler på at det lar seg gjøre å komme til med eksplosiver. Det eneste måtte være et rakettangrep, sier Sarkov til NTB.

Politisk spill
Via mediene kjenner han til saken mot eksvaraordføreren, og stiller spørsmål ved tiltalen mot Senin.

– Jeg vet ikke hva som ligger bak, men en måte å se dette på kan være at det dreier seg om en politisk spill. Senin er en politiker som vi ikke har hørt noe fra de siste to årene. Noen kan vær ute etter ham, sier Sarkov.

Forrige artikkelSpesiell Troll-rekord
Neste artikkelNigerias president til Norge på oljekonferanse

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR