Tidligere statsminister Kåre Willoch gikk kraftig ut mot norsk selvros og manglende vilje til å gjøre noe selv, da han onsdag ettermiddag åpnet Bjørnsonfestivalen i Molde.

NTB

Foto: Wikipedia

Willoch tok for seg klimaendringene som er i ferd med å påføre jordens befolkning store lidelser. Han er lite imponert over norske politikeres innsats.

– Vi kan selvfølgelig ikke legge oss på et forbruksmønster og et levesett i Norge som tar knekken på jorden dersom alle andre nasjoner skulle velge å leve på samme måten som oss, sier Willoch til NTB.

Ikke akkurat vi
Årets internasjonale litteraturfestival i Molde, Bjørnsonfestivalen, har klima som hovedtema. Åpningen foregikk utendørs i et helt normalt vær på Vestlandet, kaldt med regn, sol og haglbyger om hverandre. Vår tidligere Høyre-statsminister siterte Bjørnson og Ibsen om hverandre, og fant mange paralleller til dagens klimadebatt.

– Politikerne er avhengige av at vi som velgere ikke lar oss lokke av Peer Gynts disipler, som taler fristende om at dette behøver ikke akkurat vi ofre noe for – i hvert fall ikke noe som føles som en belastning.

Han sammenlignet ildsjelene i miljøbevegelsen som nye utgaver av Brand, som aldri slutter å minne oss på at nå er det alvor.

Ikke kontroll
Han minnet også olje- og energiminister Odd Roger Enoksen om å lese noen linjer fra diktet «Stå vakt om naturen» av lyrikeren Theodor Caspari før han tillater enda flere av de ekstremt skjemmende kraftlinjene i norsk natur.

Også Natur og Ungdoms Ingeborg Gjærum grep tak i klimautfordringen i folketalen sin like etter Kåre Willochs offisielle åpning. Hun sa at Jens Stoltenberg og resten av regjeringen på ingen måte har kontroll med klimautfordringene, at ambisjonene ikke er tilstrekkelige og at kvoteshopping ikke er godt nok som tiltak.

– Den politiske viljen til å gjøre noe skikkelig er fraværende, sa Gjærum.

Forrige artikkelTiårs-kontrakt for Havila
Neste artikkelNytt utdanningstilbud åpnet

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR