Boremodulen som ble bygget for Yme-utbyggingen kom aldri offshore.

Da selve plattformen ble stengt ned og besluttet skrapet før den noensinne kom i produksjon, ble riggen stående der den var bygget, hos Rosenberg i Stavanger.

Men tilfeldighetene ville det slik at et gründermiljø på Ålgård samtidig var på jakt etter en egen testrigg.

– Amerikanske Nabors Industries kjøpte 2TD Drilling i 2014 og hadde gitt uttrykk for at de hadde behov for å få testet sitt utstyr. Vi søkte litt rundt på internett og lo litt av hele idéen, men plutselig fant vi ut at det sto en rigg til salgs i Stavanger, sier Rune Bakke.

Tre brønner er boret. Og de kan bore seks til ved behov.

– Den var enorm
Da han og far Stig først fikk se hva som var til salgs, slo de egentlig fra seg hele planen.

– Den var jo enorm. 42 meter høy og bygget oppå en 12 meter høy substruktur for å etterlikne dekket på Yme. Vår første tanke var at dette var umulig.

– Men vi fikk med oss den del dokumentasjon og fant etterhvert ut at den faktisk var bygget av moduler som kunne tas fra hverandre og settes sammen igjen. Og da ble det straks mer interessant.

Flere aktører var interessert, og riggen ble faktisk først solgt til en annen privat aktør. Men da denne handelen gikk i vasken, steppet Bakke inn.

Gjengen vil ikke oppgi prislappen, men X-Rig AS, som nå eier og drifter riggen, ble startet med en egenkapital på 30 millioner kroner. Det skulle dekke både kjøp, transport og andre kostnader forbundet med oppstarten.

Da kjøpet var gjort, måtte lokalitetene forberedes. En 6 meter dyp kjeller på 600 kvadratmeter ble bygget, og i april 2015 var riggen klar til bruk.

Avdekker feil
Nå benyttes den som testrigg, både for selskapene som er samlet i den lille industriparken i Gjesdal og for flere av de store serviceselskapene.

– Vi har boret tre brønner. Den dypeste ned til 600 meter. Men i alt så har vi muligheten til å bore ni. Her kan selskapene teste ut verktøyene sine slik at de vet at de fungerer tilfredsstillende før de sendes offshore. Å avdekke feilene her, er mye billigere enn når man står uti havet med et tool som ikke fungerer, sier Tom Eirik Ask, driftssjef i X-Rig til petro.no.

– Og grunnfjellet på Ålgård er hardt. Opptil seks ganger hardere enn steinen man borer i offshore. Så her får verktøyene virkelig kjørt seg, legger Bakke til.

Kan leies ut offshore
Innen testing byr riggen på mange av de samme mulighetene som mer kjente Ullrigg på Ullandhaug. Men én stor forskjell er at denne fortsatt kan havne offshore.

– Byggingen av riggen var et eget prosjekt, som i stor grad ble utført av norske leverandører. Det er er topp kvalitet og teknologi i verdensklasse, så riggen har stor verdi. Den kan, i teorien, demonteres på to uker og settes opp igjen like raskt. Derfor har vi fortsatt ambisjoner om å leie den ut til offshoreprosjekter. 

– Hva vil være et typisk prosjekt der riggen kan brukes?

– Plugging av brønner fra en installasjon uten boretårn eller der boretårnet er så utdatert at det ikke lønner seg å oppgradere kan være et mulig scenario, sier Ask.

Fem selskaper i klyngen
Den lille oljeklyngen vis-a-vis Kongeparken består per i dag av fem selskaper.

I tillegg til X-Rig og 2TD Drilling, som allerede er nevnt, huser lokalene også Target Intervention, Motorteknikk og EnergyX. Stig Bakke er fellesnevneren. Han er eller har vært medeier i samtlige.

– Det er tett samarbeid mellom selskapene, blant annet når det gjelder deling av kostbart utstyr. Vi leier også folk og tjenester av hverandre ved behov. En av fordelene er er nærheten til maskineringsfasilteter. Dersom noe feiler under testing, er det kort vei til verkstedet, sier Jan Kåre Bredal, daglig leder i EnergyX.

Forrige artikkelBruker Songa Enabler til å bore Trestakk
Neste artikkelLeverer ny rigg til Borr Drilling

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR