Datteren til Equinor-topp fikk elitestipend av Røkkes stiftelse
Glenn Stangeland
2. oktober 2018
Foto: Equinor
Datteren til Equinor-topp fikk elitestipend av Røkkes stiftelse
Glenn Stangeland
2. oktober 2018

Datteren til én av Equinors øverste ledere får dekket utgiftene til sin mastergrad ved Imperial College London av Aker Scholarship, som er finansiert av Kjell Inge Røkke og deles ut av stiftelsen «Anne Grete Eidsvig og Kjell Inge Røkkes allmennyttige stiftelse for utdanning».

Verdien på stipendet er ikke kjent, men ifølge stipendets egne opplysninger, vil studentene «normalt ikke pådra seg studielån under oppholdet».

350.000 per år
Dagens Næringsliv har, ved tidligere omtale av stipendet, skrevet at stiftelsen selv opererer med et anslått bidrag på 350.000 kroner per student per år.

petro.no har vært i kontakt med flere kilder som mener at denne økonomiske koplingen mellom Aker-systemet, som eier av store leverandørselskaper som Kværner og Aker Solutions, og en av Equinors øverste ledere er uheldig. Men ingen av dem ønsker å fronte kritikken offentlig.

– Ingen interessekonflikt
Equinor bekrefter at saken har vært oppe til vurdering internt i selskapet.

– Da datteren søkte om stipendet, ba faren Equinor vurdere om det representerte en interessekonflikt, hvilket selskapet konkluderte med at det ikke gjorde, sier informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Equinor til petro.no.

– Faglig svært sterk
Bjørn Blindheim, som er daglig leder i Aker Scholarship, understreker at stipendet deles ut av en selvstendig stiftelse.

Om den aktuelle tildelingen, sier han følgende:

«Hun søkte stipend og gjennomgikk fire intervjuer. Hun ble vurdert av tre av Norges ledende professorer, herunder Kjell Nyborg, en internasjonalt anerkjent professor i kandidatens fagfelt.  Det var hard konkurranse, og hun ble vurdert som faglig svært sterk. Vi gjennomførte deretter samtaler med to referanser som jeg kontaktet personlig.  Vi ble underveis i prosessen kjent med farens rolle i Equinor, men fant det ikke riktig å bruke det som argument for å forbigå en ung dyktig kvinne.»

Fakta om Aker Scholarship

  • Aker Scholarship deles ut av en selvstendig stiftelse, og ikke en del av Aker. Stiftelsen legger til rette for at noen av landets største talenter skal kunne reise til ni av verdens ledende universiteter for å ta en master eller PhD.
  • Målet er at kandidatene skal tilegne seg spisskompetanse og nettverk blant de beste fagmiljløene i verden, og at dette skal komme Norge til gode.
  • Aker Scolarship støtter kandidater fra alle fagfelt og med mål om å bidra bredt i samfunnet
  • Stipendene er i sin helhet finansiert av gaver fra Kjell Inge Røkke.
  • Siden oppstart for tre år siden, har det sendt 75 unge talenter til Harvard, MIT, Caltech, University of Pennsylvania, Stanford, Cambridge, Ocford, Imperial College og National University of Singapore.
  • I kommende skoleår har stipendet cirka 50 kandidater ute med støtte fra stiftelsen.
  • Aker Scholarship bistår studentene økonomisk, slik at de skal slippe studielån, og gjennom praktisk veiledning i forbindelse med søkeprosessen til universitetene og gjennom studiet.
  • I styret for stiftelsen sitter Øyvind Eriksen (leder), Kjell Inge Røkke, Anne Grete Eidsvig, Gro Harlem Brundtland og Tore Myrholt.