– Flere og flere offshorejobber vil bli flyttet på land
Glenn Stangeland
10. august 2017
– Flere og flere offshorejobber vil bli flyttet på land
Glenn Stangeland
10. august 2017

I et rom på størrelse med en romslig studentleilighet sitter ROV-pilot Inge Andre Are og styrer en av Oceaneerings undervannsroboter i Nordsjøen.

Muligheten for å fjernstyre stadig flere offshoreoperasjoner fra land gjør at selskapet nå bygger et nytt og betydelig større operasjonssenter i sine nye lokaler på Forus.

Og Rod Larson, selskapets internasjonale toppsjef, som denne uken er på norgesbesøk, er overbevist om at fremtiden er fjernstyrt, både for Oceaneering og resten av industrien.

– Flere og flere offshorejobber vil bli flyttet på land. Det er enklere, billigere og sikrere å styre operasjonen herfra enn å gjøre samme jobben offshore, sier Larson.

Egil Egeland, Erik Sæstad og Rod Larson i operasjonsrommet hos Oceaneering på Forus.

– Men hva med stabiliteten og driftssikkerheten?
– Norge har en stor fordel med et velutviklet 4G-nettverk både på land og offshore. Vi har jobbet med flere leverandører, og vi er overrasket av hvor lite problemer og signalbrudd det har vært.  Vi har i tillegg teknologier som avansert videokomprimering, som forsikrer at dataoverføring via 4G skjer uten forsinkelser, og automatiske styresystemer, som ivaretar kortere dataavbrudd.

 – Færre arbeidsplasser totalt sett er vel resultatet?
– I konkurranse med skiferolje og fornybare energikilder, må offshoreindustrien fornye seg og jobbe mer effektivt for ikke å tape terreng. Dersom vi fortsetter å gjøre alt på gamlemåten og nekter å ta i bruk ny teknologi, vil det til slutt ikke være jobber igjen til noen. Kanskje det blir litt færre jobber på kort sikt, men det blir bedre og tryggere jobber.

– Hvor går grensen for hva som kan fjernstyres?
– Bare fantasien setter grensene. Vi må være ærlige og si at vi foreløpig ikke vet hvor vi vil ende opp. Men vi vet at vi må utvikle nye og bedre løsninger for kommunikasjon, datautnyttelse og -analyse, maskinlæring, kunstig intelligens og automasjon for å komme dit vi skal, sier Larson.

Testet på Troll
Oceaneering fikk i januar i oppgave å utvikle Statoils EROV (batteridrevet ROV-system) og har i sommer testet ut teknologien på Troll-feltet.

– Statoil er helt i verdenstoppen når det kommer til å ta i bruk digital teknologi, og selskapet har signalisert enda større ambisjoner. Dette, kombinert med et 4G-nettverk i verdensklasse, gjør at norsk sokkel har et stort konkurransefortrinn, sier Larson.

Resultatene til nå viser at den batteridrevne ROV-en, som tar inn og sender signaler til og fra land via en flytebøye, vil kunne sitte i dvalemodus i mer enn seks måneder på havbunnen. Den vil kunne utføre stasjonært observasjonsarbeid i fire dager, langsomt inspeksjonsarbeid i 40 timer eller gjøre venstre/høyre-manipulasjon i 17 timer. Dette er skalerbart med mer batterikapasitet.

– Må unngå et nytt vintersjokk
Oceaneerings norske virksomhet har vært gjennom noen tøffe år. Selskapet har redusert antallet ansatte fra 1700 til rundt 1000, inkludert innleide. Nå ser selskapet lys i tunnelen, men har samtidig en bønn til oljeselskapene:

– Hele leverandørindustrien i Norge trenger stabil aktivitet gjennom vinteren. Vi har strukket strikken så langt det er mulig med permitteringer. Dersom vi får et nytt sesongsjokk i vinter, vil verdifull kompetanse gå tapt, både hos oss og våre konkurrenter. Dette har vi også formidlet til kundene våre, sier administrerende direktør Erik Sæstad i Oceaneering Norge.