Har boret digitale brønner i ti år – nå følger «alle» etter
Glenn Stangeland
8. august 2017
Foto: Glenn Stangeland
Har boret digitale brønner i ti år – nå følger «alle» etter
Glenn Stangeland
8. august 2017

Digitalisering er selve buzzordet i oljeindustrien.

Men for noen har det buzzet lenge.

eDrilling har boret digitale brønner i over ti år, og nå er selskapet glad for at hele industrien har fått øynene opp for mulighetene som ligger i bedre, bredere og mer strukturert utnyttelse av data.

– Dette er en svært konservativ industri, men noe er definitivt i ferd med å skje, sier Morten Svendsen, direktør for produkt og strategi i eDrilling, til petro.no.

Teknologien, som brukes til trening, planlegging, styring og evaluering av brønner, er basert på matematiske modeller fra Sintef og videreutviklet av eDrilling. Disse brukes blant annet til å simulere og visualisere hele brønnen i forkant. På denne måten kan alle involverte forberede seg på ulike scenario. Trening har historisk sett stått for en betydelig del av omsetningen til selskapet.

– Etterhvert er også planlegging blitt en betydelig del av virksomheten. Her forbereder vi operasjonen innenfor det forventede utfallsrommet, men i utgangspunktet uten å legge inn feil og uregelmessigheter, slik vi ofte gjør i trening.

I tillegg kan selskapet bore digitale tvillingbrønner der alle avvik jobbes inn i modellene på sekundet og sørger for bedre styring og kontroll underveis. Og alt skjer i den såkalte «skyen».

Rammekontrakt med Statoil
I mai fikk selskapet tildelt en rammekontrakt med Statoil for nettopp denne teknologien.

– Vi leverer automatisk monitorering og diagnostisering til Statoil. I utgangspunktet gjelder avtalen for tre brønner, men den kan utvides ved behov.

Det HitecVision-eide selskapet har også oljeselskaper som BP, Chevron, CNOOC, ConocoPhillips, Lundin og Maersk Oil samt noen av de største serviceselskapene på kundelisten.

Hardt rammet, men krisen åpner dører
eDrilling er blitt hardt rammet av nedturen i industrien. Fra 2015 til 2016 stupte omsetningen fra 49 millioner til 14, og et overskudd på 15 millioner ble til et underskudd på 9.

Paradoksalt nok; krisen kan vise seg å åpne store dører for teknologien.

– Nå snakker alle om digitalisering. Selv om innholdet varierer fra selskap til selskap, så er det stor vilje til å investere i teknologi som kan øke effektiviteten. Samtidig krever gode digitale løsninger et bra datamateriale. Der ser vi at kundene blir stadig flinkere, men fortsatt ligger det store mengder papirer med verdifulle data i skuffer og skap, sier Svendsen.

Ansetter flere utviklere
Selskapet var i god vekst før markedet kollapset. Nå har de startet gjenoppbyggingen.

– Vi har brukt de tøffe årene til å videreutvikle og forbedre løsningene våre, slik at vi skal være klare til å håndtere den veksten som vi forventer fremover.

I sommer har selskapet vært i sving på fire parallelle brønner. Og nå må de ansette to nye utviklere for å ta unna oppdragsmengden.

– Vi har et forsprang innen digitale boreprosesser. Det akter vi å beholde, sier Svendsen.