Har fått smaken på Froskelår, men i nord settes appetitten på prøve
Glenn Stangeland
14. februar 2019
Foto: Glenn Stangeland
Har fått smaken på Froskelår, men i nord settes appetitten på prøve
Glenn Stangeland
14. februar 2019

Aker BP har fått mye skryt for sin evne til å vokse gjennom oppkjøp. Men leteavdelingen har også jobbet på høygir og sørget for organisk vekst de siste årene.

Spesielt i Alvheim-området, har oppturene kommet tett.

– Da vi kjøpte Marathon og overtok feltet i 2014, skaffet vi oss store mengder seismiske data, som vi har jobbet videre med de siste årene. Det resulterte i fjorårets Frosk-funn, som alene finansierte hele vårt letebudsjett for 2018, sier letedirektør Evy Glørstad-Clark i Aker BP til petro.no.

I år har selskapet fulgt opp med et funn på mellom 45 og 153 millioner fat oljeekvivalenter på Froskelår Main i samme område. Og så skal de bore Froskelår North East og Rumpetroll senere i år.

– Reptil-navnene kommer i utgangspunktet fra Norsk Hydro. Vi har hatt Boa og Kneler, og nå jobber vi videre med Gekko, Frosk, Froskelår og Rumpetroll. Det blir en del spøk rundt disse navnene internt, og det blir ikke bedre når vi skal forsøke å oversette til engelsk, sier Glørstad-Clark.

– Gitt funn i disse prospektene; er det da nok kapasitet til å ta alt til Alvheim FPSO?

– La oss ikke foregripe begivenhetene. I utgangspunktet er tanken å produsere disse reservene via Alvheim, men dersom alt slår til, kan det bli for mye. Da må vi eventuelt vurdere å legge prosjektene i kø eller bygge ut ny infrastruktur.

Tørt på Gjøkåsen

En drøy time før intervjuet tikket meldingen om en tørr brønn på det Equinor-opererte Gjøkåsen-prospektet i Barentshavet inn. Aker BP har 20 prosent andel i lisensen, og er med denne letebrønnen ferdig i Barentshavet for i år.

– Vi har vært med og testet mange ulike letemodeller i Barentshavet, i brønner som Scarecrow, Gråspett og Gjøkåsen, men fortsatt ikke funnet noe som er kommersielt interessant. Vi skulle egentlig boret Stangnestind i år, men denne er utsatt til 2020 på grunn av mulig tilstedeværelse av hydrogensulfid i reservoaret.

– Er dere i ferd med å miste appetitten på Barentshavet etter flere tørre brønner?

– Vi har fortsatt en stor portefølje i Barentshavet, men vil nå gå inn i en fase der vi evaluerer resultatene fra de siste årenes leteaktivitet. Vi tror fortsatt at det finnes mye ressurser der, men vi er nødt til å knekke noen koder dersom dette skal bli god butikk.

Bare Equinor borer flere i 2019

Med 10 egenopererte og fem partneropererte letebrønner planlagt boret i 2019, blir Aker BP norsk sokkels nest mest aktive leteselskap i år, med bare Equinor foran seg på listen.

Etterhvert som selskapet har overtatt felter i produksjon, har leting nær denne infrastrukturen blitt viktigere. Planen er at rundt 60 prosent av letebrønnene skal være ILX-brønner, altså nær eksisterende infrastruktur.

– Selv små volumer kan gi stor verdiskapning når de ligger nær eksisterende infrastruktur.

I de resterende 40 prosent av brønnene, jakter selskapet ressurser med potensial til å forsvare nye utbygginger.

– Det er få prospekter som kan forsvare helt selvstendige utbygginger. Områdeløsninger er mer sannsynlig med tanke på modenheten til norsk sokkel. Freke-Garm og Hornet fra årets program er eksempler på brønner som står for et slikt vekstpotensial.