Har ridd av stormen, nå utvider jærgründerne businessen til UK
Glenn Stangeland
10. august 2018
Har ridd av stormen, nå utvider jærgründerne businessen til UK
Glenn Stangeland
10. august 2018

JB Well Solutions har vært gjennom to tøffe år, men når pilene nå peker oppover igjen, velger selskapet å etablere en ny avdeling i Aberdeen.

– Den siste nedturen i det norske markedet, har vist at vi trenger flere bein å stå på. Utstyret vårt er allerede i bruk over hele verden, men lokal tilstedeværelse er en stor konkurransefordel, og med eget verksted og egne folk i Aberdeen, ser vi store muligheter i britisk sektor av Nordsjøen i årene som kommer, sier daglig leder Gisle Ødemotland i JB Well Solutions.

Det norske selskapet eier majoriten i JB Well Solutions Ltd., mens Robbie Gray and Robbie Garden, som skal drifte filialen, eier resten.

– Vi var i gang for tre uker siden og har allerede fått inn flere oppdrag. Oljeservicemiljøet i Aberdeen er blitt hardt rammet av nedturen, men det betyr samtidig at mange av konkurrentene våre enten har gått konkurs eller trukket seg ut av markedet. Dermed ligger alt til rette for god vekst for oss i UK, sier Ødemotland.

Selger moduler til oljeservice
JB Well Solutions, som holder til på industriområdet på Håland på Bryne, har funnet sin nisje i engineering, bygging, oppstart og service og vedlikehold av moduler med dieseldrevet utstyr, som for eksempel brønnservicepumper, kompressorer, generatorer, kontrollsystemer og så videre.

De har også mulighet til å bygge elektriske versjoner av det samme utstyret.

Modulene er bygget for midlertidig bruk og selges, primært til de store oljeserviceselskapene.

– Disse enhetene ble laget i 2000 og har vært i bruk over hele verden, Afrika, Japan, Sibir og i Nordsjøen, sier Ødemotland og viser frem åtte moduler som nå er overhalt og gjort klar for enda et opphold i Afrika.

– Det er faktisk en utfordring for oss at utstyret holder for lenge, og slik situasjonen er nå, så gjør kundene alt de kan for å skvise de siste årene ut av alt de har kjøpt tidligere.

Denne elektriske brønnservicepumpen skal til USA for å brukes innen fracking.

Kjerne fra Drilling Support System
Selv om JB Well Solutions ble opprettet i 2010, har både utstyret og menneskene en betydelig lenger historikk innen oljeservice.

Kjernen i selskapet er langt på vei den samme som i Drilling Support System, som først ble fusjonert med Hitec Products Drilling og senere kjøpt av HitecVision og lagt inn i Axon Energy Norway.

Dagens eiere, med Ødemotland selv og Jan-Narve Haugstad Bakken i spissen, fikk kjøpe tilbake kjernevirksomheten fra Drilling Support System i 2014. Der er selskapet blitt en del av en større gruppe, som også består av JB Electro, JB Systems, JB Safe Diesel og JB Multi Flow. 

Vil vokse organisk
JB Well Solutions, som foreløpig er den største enheten i gruppen, vokste og hadde sitt beste år i 2015, med en omsetning på 63 millioner kroner og et overskudd på snaue 3 millioner. Siden har både topp- og bunnlinjen blitt vesentlig forverret, men 2018 tegner mye bedre.

– Vi er over kneiken og har begynt på oppturen. Nå skal vi vokse, men ikke for mye og ikke for fort. Vi skal bygge stein på stein, så veksten skal komme organisk, ikke gjennom oppkjøp, sier Ødemotland.