Sjekk minikranen som skal gjøre livet på Aasta Hansteen lettere
Glenn Stangeland
30. mai 2018
Sjekk minikranen som skal gjøre livet på Aasta Hansteen lettere
Glenn Stangeland
30. mai 2018

Stavanger Engineering har, på oppdrag for Equinor, designet og bygget en selvgående, batteridrevet mini-kran som skal stå for mindre løfteoperasjoner på Aasta Hansteen-plattformen. 

Kranen er godkjent for bruk i områder med potensielt eksplosiv atmosfære. 

– I dag gjennomføres de fleste løfteoppdrag med trang tilkomst med taljer og stillas. Det krever mye tid og ressurser. Denne kranen kan flyttes av én person og kommer til på de fleste steder på plattformen. I utgangspunktet skal den brukes i prosessområdet, men her er det bare fantasien som setter grenser, sier daglig leder Tomas Johnsen i Stavanger Engineering. 

Enklere og tryggere
Kranen er 60 centimeter bred (én meter med utslåtte støtteben), veier 1700 kilo og kan løfte 350 kilo på 2,8 meter arm. 

Stavanger Engineering håper dette blir den første i rekken av minikraner som leveres til norsk sokkel. 

– Dette er prototypen, så det vil sikkert bli noen justeringer på fremtidige versjoner, men hovedhensikten er å lage en kran som gjør løfteoperasjonene tryggere, enklere og mer effektive. Det setter også kundene pris på, sier forretningsutvikler Jan Robert Olsen.  

Heiser, kraner og porter
Stavanger Engineering, som så dagens lys for ti år siden, har funnet sin nisje i å skreddersy mekanisk utstyr til oljeindustrien. Heiser, kraner og porter er selskapets spesialfelt.
 

I tillegg til minikranen til Aasta Hansteen, skal selskapet også lage en vareheis til helidekket på Njord-plattformen. Også en rekke rulleporter og andre porter til boreplattformen på Johan Sverdrup er levert av gjengen fra Stavanger. 

 – Vi blir ofte kontaktet av kunder som har en spesiell utfordring og som vet at vi har laget liknende løsninger tidligere. Så går vi inn som en liten EPCI-leverandør av dette spesialproduktet, der vi både gjør nødvendige analyser, design og bygger selve produktet via underleverandører, sier Johnsen. 

Har holdt bunnlinjen svart
Selskapet opplevde en halvering av omsetningen fra 2014 til 2016, men har hele veien vært i stand til å levere svarte tall på bunnlinjen. 

 – Lave kostnader og gode prosjekter har vært viktig i den perioden vi nå legger bak oss. Målet er nå på kort sikt å ta omsetningen tilbake til 2014-nivå. Det klarer vi med dagens bemanning. I tillegg har vi muligheten til å ansette noen flere dersom vi finner de riktige folkene, sier Johnsen.