Tjener gode penger på å pusse opp russiske rigger
Glenn Stangeland
5. juli 2017
kenneth abrahamsen, ikm hvac
Tjener gode penger på å pusse opp russiske rigger
Glenn Stangeland
5. juli 2017

IKM HVAC har, i likhet med resten av leverandørindustrien, måttet tenke utradisjonelt for å fylle ordrebøkene de siste årene. 

Det har blant annet resultert i flere oppussingsjobber på rigger i Russland. Med ExxonMobil som oppdragsgiver. 

– Den første kontrakten vi fikk i Russland var ombygging av shakerrom på riggen Orlan, for å bedre arbeidsmiljø og fjerne farlige gasser. Nå skal vi snart i gang med samme type oppdrag på Berkut. I mellomtiden har vi også hatt en større leveranse av luftkanaler til Chayvo-feltet. Dette er store jobber, som anslagsvis krever mellom seks og åtte mann i et par år, og det har bidratt til å holde hjulene i gang i noen tøffe år, sier daglig leder Kenneth Abrahamsen i IKM HVAC til petro.no

– Hvordan kan dere være konkurransedyktige i dette markedet?

– Det handler først og fremst om kvalitet. I tillegg har vi vist at vi kan levere på tid og kost. Det blir lagt merke til. Samtidig vil jeg berømme de ansatte, som har vært med på en kollektiv lønnsnedgang og vist stor fleksibilitet. Uten dem kunne vi aldri sikret oss disse oppdragene, sier han.

– I tillegg har vi flyttet store deler av produksjonen til Polen. Det gjør at vi kan levere høy kvalitet til lav pris. 

Beste resultat noensinne
På hjemmebane har selskapet hatt betydelig aktivitet knyttet til ombyggingen av Nyhamna, en kontrakt verdt 80 millioner kroner over tre og et halvt år. 

Og IKM HVAC har klart å levere solide resultater. 2016 endte med en omsetning på 51 millioner og et overskudd på 5,6 millioner kroner, for øvrig selskapets beste resultat noensinne. 

– Vi har truffet med de store kontraktene. Marginene er selvsagt presset, men vi har snudd oss litt vekk fra rene nybygg og over til mer vedlikehold og service. I tillegg har vi investert i maskiner og utstyr som gjør at vi blir mer effektive. Det gjør at vi er godt posisjonert for vekst når aktiviteten nå tar seg opp. 

Spent på Martin Linge
Nå er Nyhamna-oppdraget i ferd med å bli avsluttet, men en ny utfordring venter. Den kan bli stor. IKM HVAC har nemlig fått ansvar for HVAC på Martin Linge-plattformen, som etter planen skulle kommet til Norge i sommer, men som nå er utsatt. 

– Klart vi er spente på hvordan disse modulene ser ut når det kommer til Norge. Spesielt etter at Petroleumstilsynet påviste store mangler ved preserveringen av kritisk utstyr, sier Abrahamsen.