Borer minst fire letebrønner i 2020
Frode Rabbevåg
24. mai 2019
Wintershall DEA borer nå to ekstra brønner for å få fart på subseafeltet Maria. Illustrasjon: Wintershall DEA
Borer minst fire letebrønner i 2020
Frode Rabbevåg
24. mai 2019

Kristiansund: – I år borer vi sju letebrønner, men vil kanskje øke til minst åtte neste år. Fire av disse er planlagt, mens vi ser for oss at det i alle fall blir ytterligere fire.

Dette sier produksjonsdirektør Børge Nerland i Wintershall DEA. Det nylig fusjonerte tyske selskapet er operatør for fire av letebrønnene de er med på i år. Marisko i Norskehavet er ferdig og funnet tørr, mens Bergknapp i Nordsjøen, Toutatis i Norskehavet og Gullstjerne like ved Aasta Hansteen skal bores senere i år.

Utnytte ledig kapasitet

– Av de fire letebrønnene som er ferdig planlagt for 2020 vil to være i Norskehavet, fortsetter Nerland. Dette er et svært viktig område for oss og vi leter aktivt etter gass for å utnytte infrastrukturen som er i området med Aasta Hansteen og ledig kapasitet i rørledningen Polarled til Nyhamna.

Wintershall DEA fullførte fusjonen mellom de to tyske selskapene 1. mai og har norsk sokkel som et viktig satsingsområde.

Produksjonsdirektør Børge Nerland, Wintershall DEA. Foto: Frode Rabbevåg

– Vi skal ta tomrommet som er mellom de store nasjonale selskapene og de mindre leteselskapene og er nå oppe i en dagsproduksjon på norsk sokkel på 165 000 fat oljeekvivalenter. Vi har et klart mål om at dette skal vokse til 200 000 fat i 2021, sier produksjonsdirektøren.

Wintershall DEA er nå operatør for Brage, Maria og Vega der de to sistnevnte er subseafelt.

Skal få fart på Maria

– Vi har hatt utfordringer med å få vanninjeksjonen til å fungere skikkelig på Maria. Dette er et komplekst felt, men vi har en god plan sammen med Petoro og Spirit om å løse utfordringene. Nå produserer Maria rundt 22 000 fat per dag, men vi ønsker oss en del mer med de store investeringene vi har hatt på dette subseafeltet, forklarer Børge Nerland.

I 3. kvartal skal det bores to nye brønner på Maria som er ventet å ta 55 dager hver og der riggen West Mira skal brukes. En brønn blir vanninjeksjonsbrønn og en produksjonsbrønn.

– Når disse to er fullførte håper vi at produksjonen igjen kan gå som forutsatt, sier Nerland.