Første gass fra Dvalin i oktober 2020
Frode Rabbevåg
29. mai 2019
Foto: Equinor
Første gass fra Dvalin i oktober 2020
Frode Rabbevåg
29. mai 2019

Kristiansund: – Vi er i rute og på budsjett, og skal klare å levere første gass fra Dvalin i oktober 2020.

Dette poengterte prosjektdirektør Keith O`Donnel i Wintershall DEA da han oppdaterte oljebransjen om prosjektet under Petropolen i Kristiansund.

Ti marine operasjoner

– Dette er et stort prosjekt for Wintershall DEA der vi selv skal investere ti milliarder norske kroner. Vi er nå inne i en hektisk installasjonsperiode som strekker seg over 110 dager med ti ulike marine operasjoner. Dette arbeidet startet i april og vil avsluttes i september med riser-installasjon som siste prosjekt, forklarer O`Donnel.

I disse dager er det store konstruksjonsskipet North Sea Atlantic ute på feltet for blant annet å installere umbillicals, mens Far Superior er et av de andre skipene som vil være engasjert gjennom store deler av perioden med subseaarbeid.

Dvalin, som tidligere hadde navnet Zidane, er et gassfelt med en liten andel kondensat og som ligger i Norskehavet i nærhet av Heidrun. Hit blir også gassen tatt og sendt videre gjennom Polarled til Nyhamna.

Keith O`Donnel, Wintershall DEA (Foto: Frode Rabbevåg)

 

Modulløft 1. august

– Vi oppgraderer Heidrun i samarbeid med Equinor for å ta hånd om Dvalin-gassen, fortsetter prosjektdirektøren. Den største modulen som skal på plass der blir produsert av Aibel i Haugesund og skal løftes på plass av kranskipet Saipem 7000 rundt 1. august.

Keith O`Donnel skryter av at Dvalin langt på vei er et helnorsk prosjekt, det er i hovedsak bare rør og stål til modulene som er produsert utenlands.

– Technip i Orkanger og Lysaker, Aker Solutions i Egersund, Tranby, Fornebu og Moss, Aibel i Haugesund, Westcon Helgeland og Vestbase i Kristiansund er eksempler på bedrifter i Norge som er viktige samarbeidspartnere for oss på dette prosjektet, sier han.