Fot i klem, fallende stålplate og resten av uhellene i uke 6
Glenn Stangeland
19. mars 2019
Foto: Equinor ASA
Fot i klem, fallende stålplate og resten av uhellene i uke 6
Glenn Stangeland
19. mars 2019

1. februar
Equinor
Gjøkåsen/West Hercules
På grunn av svært lave temperaturer i Kirkenes, som har og vil gi betydelige regularitetsutfordringer i tilbringerhelikopter-trafikken, har Equinor Lufttransport besluttet å flytte tilbringeraktiviteten fra Kirkenes til Hammerfest – inntil videre. I praksis betyr dette at CHC Helikopterservice kommer til å pakke sitt delelager og flytte sin aktivitet i løpet av dagen/morgendagen. Vi planlegger med å være operativ i Hammerfest fra og med mandag. Det understrekes at det har vært gjort mange ulike forsøk på å mitigere kuldeutfordringene vi har fått i Kirkenes, uten at disse blir utdypet i denne mailen. Vi har likevel landet på at å flytte aktiviteten til Hammerfest vil være den løsningen, både for passasjerene og selskapene som er involvert i arbeidet på Gjøkåsen. Ved flygning fra Hammerfest til Gjøkåsen er distansen ca. 184nm. Dette er 46nm lengre enn fra Kirkenes, hvor distansen altså er 138nm. Det betyr at flytiden vil øke med ca. 1/3 i forhold til dagens flytid. Når det gjelder paylaod til riggen, så vil denne ikke bli vesentlig forringet pga. den lange avstanden, dersom det er landingsforhold på flyplassene langs kysten. Det estimeres, når det er landingsforhold på disse flyplassene, at vi kan regne med opptil 11 pax pr. tur. Vi ber om at prosjektet informerer sine leverandører og myndighetene om avgjørelsen som vi har tatt i samråd med CHC Helikopter service. Flytting tilbake til Kirkenes vil bli vurdert fortløpende og endringer blir informert ut. Vi gjør også oppmerksom på at SAR helikopteret i Vardø ikke vil bli flyttet og at denne tjenesten er uforandret.

2. februar
Shell
Petrojarl Knarr
En stålplate på ca 25x25x2cm som har fungert som shims på et fundament under dekk (weather deck) ble truffet av krankroken under krankjøring. Området var avsperret med standard sperring for rutine løfteoperasjon. Ingen personer var i området der gjenstanden falt ned. Vekten på platen var 10 kg. Fallhøyde 6 meter. Energi 588,6 Joule.

4. februar
Equinor
Johan Sverdrup DP
Et arbeidslag på to personer skulle feilsøke på traverskran på brønnintervensjonsdekk. Kranen var ikke frakoblet elektrisk pga pågående feilsøking. En av personene skulle forflytte seg, og den andre flyttet PC-sekken sin for å gjøre plass. PC-bagen ble satt oppe på styrekonsollet, og kranen startet utilsiktet å gå. Personen fikk fremre del av foten sin i klem mellom kran og struktur, og flyttet PC-bagen vekk fra styrekonsollet for å stoppe kranen i å gå videre. Skadd person ble behandlet på hospitalet, og ble i samråd med vaktlege sendt inn til land med SAR for vurdering og behandling. Det er mest sannsynlig brudd i fot. Hendelsen vil bli gransket.

5. februar
Equinor
Sleipner A
En metallplate på ca. 40X65 cm ca. 4 kg har blitt funnet i rømningsvei i område rundt kompressorområde M23 øst. Det var ikke folk i område. En holder på å finne ut hvor den kommer fra og om den faktisk har falt ned. Området er avsperret inntil en har funnet hvor platen er kommet fra.

5. februar
Equinor
Oseberg Vestflanken/Askepott
Klokken 15:19 General alarm ble utløst av manuell brannmelder ved helidekk. Personell startet mønstring iht alarminstruks. Klokken 15:23 var områder sjekket ut og vi kan ikke se at detektor er løst ut. Kl. 15:24 Mønstring avbrytes.

5. februar
Gassco
Draupner
Feiloperering i forbindelse med FV på delugeskidd på Draupner S medførte Generell alarm og påfølgende mønstring. Situasjonen var avklart innen 6 minutter. Nedetid 14 min.

5. februar
Equinor
Mongstad
I forbindelse med at en kutter igjennom et rør, renner det mye vann over vinkelkutter som mekanikker holder. Området er skummet og vedkommende er forholdsvis våt. Mekanikker kjenner at han får støt i høyre hand og varsler om hendelsen. Mekanikker ble sendt til legevakt, og videre til sykehus for observasjon over natten. Vedkommende ble undersøkt og utskrevet fra sykehus påfølgende dag.

5. februar
Equinor
Troll/COSL Promoter
Fraværsskade; slag på håndledd. Under løft av Masterbushing på boredekk landet denne på kanten av brønnsenter og tippet ned. IP ble truffet av kjetting på løfteskrev i håndleddet. Skadet person gikk til medic og fikk førstehjelp om bord. IP ble samme kveld sendt i land for videre undersøkelse/behandling. IP har fått poliklinisk behandling (gipset håndledd) på legevakt.

5. februar
Equinor
Norne
Ved avslutning av lasting ble slangen tømt og purget med nitrogen før inntrekking fra tankskipet Hilda Knutsen. I forbindelse med inntrekkingen, kom en hjelpestropp fra løfteskrevet i klem i ventilen. Når slangen ble dratt opp tømtes innholdet av vann/olje i slangen til sjø. Volumet er anslått til ca 50 liter.