Fotoreportasje: Fulle kaier og haller i Egersund
Glenn Stangeland
15. juni 2019
Foto: Glenn Stangeland
Fotoreportasje: Fulle kaier og haller i Egersund
Glenn Stangeland
15. juni 2019

Nå er det full aktivitet på verftet til Aker Solutions i Egersund med rundt 30 prosjekter i gjennomføring. Om lag halvparten av dem bygges for Equinor, totalt 12.000 tonn. Fredag var Anders Opedal, konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring, på besøk ved verftet. Der ble han vist rundt av blant andre konsernsjef Luis Araujo.

Tidligere i år leverte Aker Solutions to brønnrammer til Askeladd. Nå står to nye brønnrammer til Troll fase 3 på kaien klar for levering, og verftet er i full gang med store moduler til Johan Castberg.

– Til sammen bygger Aker 12 000 tonn for oss. Til sammenligning var plattformdekket på Gudrun 10 000 tonn, sa Opedal.

Enkelte av prosjektene vokser bokstavelig talt ut av hallene.

Han adresserte også fraværet av større utbyggingsprosjekter i porteføljen til Equinor, men understreket at aktiviteten ved verftet i Egersund er representativt for den nye hverdagen på sokkelen.

– Det Aker bygger er for oss nå er i stor grad slike prosjekter det vil bli mer av i framtiden. Jeg tror dere vil se at det vi i bransjen ofte kaller «mindre» prosjekter også skaper mange arbeidsplasser – og at de ikke er så små. Vi snakker fortsatt om investeringer på flere milliarder kroner. 

I tillegg til de Equinor-opererte prosjektene, ruver Yme-riggen Maersk Inspirer i terrenget ved verftet. Viktige brikker i utbyggingene av Skogul og Ærfugl står også klar på kaien.

Sykkel – effektivt og klimavennlig.

 

Svein Oskar Nuland viser frem utstyr bygget for Aker BP og Equinor. Til henholdsvis Ærfugl og Troll fase 3.
Bunnramme til Troll fase 3 – en av norsk sokkels mest lønnsomme utbygginger.
Konsernsjef Luis Araujo var vertskap for Equinors Anders Opedal.