Freiberg: Derfor støtter vi Shells planer om å etterlate understell på Brent
Glenn Stangeland
17. oktober 2019
Foto: OED/Scanpix
Freiberg: Derfor støtter vi Shells planer om å etterlate understell på Brent
Glenn Stangeland
17. oktober 2019

Greenpeace-aksjonister tok seg mandag om bord på to oljeplattformer i Nordsjøen for å protestere mot Shells planer om å forlate konstruksjonene til havs.

Gruppen med aksjonister klatret opp på to av Shells oljeinstallasjoner på Brent-feltet utenfor Shetland i Nordsjøen. Der hengte de opp bannere med krav om at Shell skal rydde opp etter seg og slutte å forurense havet.

Shell har bedt om dispensasjon fra internasjonale regler, og ønsker å la deler av Brent-installasjonene bli stående på feltet fordi å fjerne dem vil utgjøre en større miljøfare.

Norske myndigheter har støttet Shell sine planer, og Rødts Bjørnar Moxnes ba olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg forklare hvorfor.

Det har han nå gjort. I et skriftlig svar til Stortinget:

«En av plattformene på feltet har stålunderstell som er festet på betongbaser under havbunnen, og tre av plattformene har betongunderstell. Selskapene har etter mer enn 10 års arbeid og analyser av mulige disponeringsløsninger, der også offentlige høringer har vært gjennomført i flere omganger, anbefalt å etterlate stålunderstellet på den ene innretningen og betongunderstellet på de tre andre innretningene på feltet. Topsiden på alle innretningene fjernes og tas til land for opphugging.

Før britiske myndigheter tillater at deler av en innretning kan etterlates under unntaksordningen i OSPAR-konvensjonen, skal øvrige OSPAR-land konsulteres. Denne prosessen pågår nå. Ut fra det faktagrunnlaget som er forelagt oss, har vi funnet å kunne støtte britenes anbefaling», skriver statsråden.