FOTO: John Økland
Her seiler Deepsea Nordkapp inn mot CCB
John Økland
6. april 2019
Her seiler Deepsea Nordkapp inn mot CCB
John Økland
6. april 2019

I herlig vårsol ankommer Odfjell Drillings nye super-rigg Deepsea Nordkapp CCB lørdag ettermiddag. Etter en lang seilas skal den nå klargjøres for operasjoner for Aker BP.

Klargjøres de neste ukene

Med om lag 160 personer om bord, og Petro.no i følgesbåten like ved, passerte riggen Sture-terminalen i Øygarden ved 12-tiden i dag. Riggen har vært i transit fra 10. januar, men endelig venter siste etappe før riggen er klar for norsk sokkel.

– Vi forventer at det vil ta cirka tre uker å ferdigstille de prosjektene som gjenstår. Det er hovedsakelig installasjon av 3.partsutstyr. I tillegg skal Ptil gjennomføre videre tilsyn, forteller Ørjan Eilertsen som er rig manager på Deepsea Nordkapp.

Han har selv fulgt byggeprosjektet på nært hold og bodd i Korea de siste 8 månedene. Enheten var om lag 70 prosent ferdig da Odfjell overtok riggen, tidligere kjent som Stena Midmax.

De siste 30 prosentene har Odfjell brukt på å gjøre den til sin egen og gjøre den til sin «fabrikk», med sin filosofi og måte å utføre boreoperasjoner på.

– Vi får en stor, kraftig og stabil rigg bygget for norske forhold. Riggen skal også vinteriseres, slik at den kan jobbe vinterstid i Barentshavet ned mot 20 minusgrader.

Skal jobbe for Aker BP

Det var for et år siden at det ble kjent at Odfjell Drilling kjøper Stena Midmax fra Samsung Heavy Industries for 4 milliarder kroner.

Enheten var altså godt påbegynt, men Odfjell måtte fullføre det – og døpte den om til Deepsea Nordkapp. Riggen har fått en toårskontrakt med Aker BP, som omfatter også to ettårige opsjoner.

Kontrakten har en minimumsverdi på 2 milliarder kroner og har forventet oppstart i 2. eller 3. kvartal.

Rigg nummer fire på ni år

Dette blir den fjerde store riggen Odfjell setter i drift siden 2010. Fra før har de tatt inn Deepsea Atlantic, Deepsea Stavanger og Deepsea Aberdeen.

– Vi er veldig fornøyde med at fikk har fått til dette, i et tøft marked. Å få på plass en kontrakt, få finansiering og overta byggeprosjektet har vært krevende.

Det sier Kjetil Gjersdal Executive Vice President i Odfjell Drilling.

Han ser nå frem til siste innspurt på klargjøringen av riggen.

– Det blir noen hektiske uker og vi har alt brukt mye tid og penger på å overta riggen. Men nå kjenner vi riggen og vet at dette blir et meget godt tilskudd til vår flåte og gjør oss mer robust og fleksibel.