La oss sparke inn en åpen dør og splitte nok et parti
Redaksjon
7. mars 2019
La oss sparke inn en åpen dør og splitte nok et parti
Redaksjon
7. mars 2019

Leserinnlegg av Idar Martin Herland, leder av Oljeindustriens Arbeidersamfunn, et partilag i Arbeiderpartiet i Bergen

I helgen var det en såkalt «superhelg» i Arbeiderpartiet. 10 fylkeslag hadde årsmøte. Blant annet det nye Vestland AP, der blant annet Roar Abrahamsen, lederen av Fellesforbundets store avdeling 5 i Bergen, er medlem.

Jeg mottok nettopp den triste meldingen om at Roar har meldt seg ut av Arbeiderpartiet, etter over 30 år som medlem.

En sak som går igjen i årsmøtene, er vern av LoVeSe. AUF og andre har mobilisert kraftig i den siste tiden, for å få snudd partiets kompromiss fra landsmøtet i 2017, der man vedtok å åpne for en konsekvensutredning av de sørligste delene av området.

Partiprogrammet ble vedtatt å gjelde fra 2017 – 2021. Mange opplever det som et svik å snu i denne saken nå. Deriblant Roar. Før årsmøtet sa han klart ifra om at han kom til å melde seg ut av partiet, om man endret syn i denne saken nå, midt i programperioden.

Jeg frykter at flere vil slå følge med han.

Det som er trist, er at man i denne saken sparker inn en allerede vidåpen dør. Samtidig splitter man nok et parti. Det kan bli en sur pille å vinne denne saken internt, for det kan fort føre til at Solberg vinner valget også i 2021. Rett og slett fordi «gubbene» (les; fagarbeider og middelaldrende mann), vender partiet ryggen. Helt.

Kun 38 prosent av LO sine over 900.000 velgere stemte AP ved forrige valg, og antageligvis enda færre av landets øvrige 900 000 fagorganiserte.

Av de ni partiene på Stortinget, er seks for å verne LoVeSe. Per nå er det bare AP, Høyre og Frp som ønsker å få utført en konsekvensutredning. I 2013, da Solberg dannet sin første regjering, var noe av det første de vedtok, å verne LoVeSe ut perioden. Det var et ultimatum fra Venstre.

I valgkampen 2017 spilte Frp og Høyre ofte LoVeSe-kortet. Om at det var de var garantisten for en konsekvensutredning. Men historien gjentok seg. Etter seieren, lot de nok en gang Venstre få lov å diktere regjeringens LoVeSe-standpunkt.

Dermed har dagens regjering vernet området i åtte år. Hittil. For om de vinner valget i 2021, vil både Krf og Venstre kreve fortsatt vern, for å bli med i en regjering.

Nøyaktig det samme forholdet er det på den venstre delen av politikken. En regjering med AP må ha støtte av SP og SV for å kunne danne en regjering. De vil begge kreve et vern av LoVeSe for å bli med. I tillegg er både MDG og Rødt for å verne området.

Derfor klarer jeg ikke å se hvorfor det er så viktig å få Arbeiderpartiet til å snu i denne symbolsaken. For det er nettopp det den har blitt. Hva AP, Høyre og FrP mener i denne saken, er per nå irrelevant. Saken bestemmes av de små partiene på Stortinget. Ferdig snakka!

Derfor er jeg trist. Landet trenger et sterkt Arbeiderparti nå. Nasjonen tåler ikke enda fire nye, blå år. Men da må vi heller dyrke de sakene som binder oss sammen, fremfor å hausse opp splittende symbolsaker. Landet trenger real realpolitikk, og ikke symbolpolitikk.