– Naturlig at Chrysaor vil jakte vekst i Norge også
Glenn Stangeland
22. april 2019
Foto: ConocoPhillips/PwC
– Naturlig at Chrysaor vil jakte vekst i Norge også
Glenn Stangeland
22. april 2019

Chrysaor kjøpte i påsken to datterselskaper av ConocoPhillips i UK for totalt 22,7 milliarder kroner. Kjøpet omfatter  samtlige av ConocoPhillips´ lete- og produksjonslisenser i UK samt forpliktelser i forbindelse med nedstenging.

I 2017 kjøpte selskapet eierandeler verdt over 30 milliarder kroner av Shell, også det på britisk sokkel.

– Gjennom disse transaksonene, har Chrysaor og deres eiere, private equity fondet EIG, demonstrert at de er i stand til å sluttføre store transaksjoner med supermajors som motpart, sier partner Daniel Rennemo i PwC til petro.no.

Chrysaor ble i fjor prekvalifisert som lisenseier på norsk sokkel, men har foreløpig et begrenset fotavtrykk i Norge, i form av en mindre andel i Okeas Grevling-prosjekt.

Rennemo tror Chrysaor har vekstambisjoner, også på norsk sokkel.

– Det er tydelig at Chrysaor har hatt hovedfokus på britisk sokkel, men de definerer seg som et Nord-europeisk oljeselskap som ønsker en bred tilstedeværelse i Nordsjøen. De har rekruttert et erfarent team til å lede deres norske virksomhet, og vi har hatt de på vår liste over kjøpere på norsk sokkel en god stund. De har kjøpt seg inn i Grevling funnet, og det er naturlig at de vil søke å utvide deres norske portefølje.

Men mulighetene for å gjøre gode kjøp på norsk sokkel, blir ifølge Rennemo, færre og færre.

Vi har sett at antall transaksjoner på norsk sokkel har falt over de siste 6 månedene. Det er få naturlige selgere, og listen over selskaper som ønsker inorganisk vekst er lang. Chrysaor har nok, i likhet med andre kjøpere, funnet at konkurransen om de få, mer attraktive lisensene som kan være tilgjengelig er hard, sier han.

– Vi opplever at det er flere muligheter for å kjøpe på britisk sokkel. For et selskap som Chrysaor, med tilstedeværelse på begge sokler, og sågar det dominerende beinet på britisk sokkel, har det nok vært et prioriteringsspørsmål.