Nordland Fylkesting positive til konsekvensutredning

Lofoten (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)
Publisert 9. desember 2016

Fylkestinget i Nordland stemte torsdag for en konsekvensutredning av olje- og gass forekomster i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Forslaget om å støtte en konsekvensutredning om olje og gass i Lofoten, Vesterålen og Senja ble torsdag fremmet av Høyres Beate Bø Nilsen, skriver Vesterålen Online.
Forslaget fikk flertall i Fylkestinget i Nordland.

Vil bidra til grønt skifte
I uttalelsen legges det vekt på at etterspørselen etter olje og gass vokser, samtidig som produksjonen på de eksisterende feltene synker år for år, og at det derfor må investeres og letes mer.

Flertallet i Fylkestinget mener videre at naturressursene i nord er en nøkkel for å bidra til det grønne skiftet gjennom bærekraftig bruk, strenge miljøkrav og ny teknologiutvikling.

Leder Wenche Cumming i Folkeaksjon oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er skuffet, men ikke overrasket.

– Dette er ikke en ny holdning i Fylkestinget i Nordland. De har vedtatt lignende før, så jeg er ikke overrasket. Men jeg er skuffet på bakgrunn av at både Finnmark og Troms har vist motsatt holdning. Oljen utgjør en risiko for det vi har, og som går godt. Det er ikke oljen som vil være positivt for næringsutviklingen her, sier Cumming til Vesterålen Online.

– I uttalelsen sier Fylkestinget at naturressursene i nord er en nøkkel for å bidra til det grønne skiftet. Hva tenker du om det?

– Det er ikke sant når det kommer til olje. De fossile naturressursene er ikke løsningen. Med oljeutvinning setter vi fisken, reiselivet og naturen i fare. Fiskeriorgansisasjonene og reiselivet er absolutt mot dette, og stadig flere industriledere begynner å se at det ikke er så mye å hente fra oljeindustrien.

Les hele saken på vol.no

Her er hele uttalelsen fra Nordland fylkesting:
Det internasjonale energibyrået (IEA) fastslår at verden trenger mer olje og gass. Norsk olje og gass har en viktig fremtid i den globale energimiksen. I Norge produseres det med mindre fotavtrykk på miljøet enn mange andre steder. Norge er anerkjent for å være en stabil og pålitelig leverandør av gass.

Investeringsnivået i olje- og gassnæringen må økes. Fornybar energi vil vokse kraftig fram mot 2040, men de største investeringene vil komme i fossile energikilder.

Etterspørselen etter olje og gass vokser. Særlig vil gassetterspørselen vokse kraftig frem mot 2040. Samtidig synker produksjonen på eksisterende felt år for år. Derfor må det investeres og letes mer. Vi må fylle på med nye felt for å møte etterspørselen.

Naturressursene i nord er en nøkkel for å bidra til det grønne skiftet gjennom bærekraftig bruk, strenge miljøkrav og ny teknologiutvikling – som bidrar til klimaregnskapet. Et ja til ny utvikling og positivitet, vil utløse behov og lønnsomhet for oppbygging av ny infrastruktur innenfor bla vei, havn, transport, energi og kompetanse som vil styrke både bosetting og de øvrige eksisterende næringer i nord.

Vi er fortsatt avhengig av inntektene fra oljebransjen. Selv i et dårlig oljeår som i år med lave oljepriser, bidro petroleumsinntektene med 233 milliarder kroner på statsbudsjettet. Det utgjør nesten like mye som AS Norge drar inn på inntektsskatten.

Forutsetningene for økt verdiskaping ligger i kunnskap. Derfor er det viktig med kunnskap om petroleumsvirksomhet, også av miljømessige hensyn.

Innhenting av kunnskap gjennom en konsekvensutredning av Nordland VI og VII samt Troms VII vil gi oss svar på om det er mulig, og om det er ønskelig, å åpne hele eller deler av det aktuelle området for petroleumsvirksomhet. Vi må også finne ut hvilke områder som skal være forbeholdt fiskeri og havbruk alene.

Siste fra forsiden

+

Skal bore pilotbrønner på Lunde og Ørn

Granskingsrapport klar: – Hendelsen hadde potensial til å bli en dødsulykke

+

26 uplanlagte besøk i året: – Forventede utfordringer i en oppstartfase

+

Skal bore produksjonsbrønner og topphull på Sleipner

+

Noble Integrator har spuddet Alvheim Deep

Sikrer seg tre nye brønner og muligheter for enda flere

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger