Saipem skal levere trådløs subseadrone til Njord
Pressemelding
2. oktober 2019
Saipem skal levere trådløs subseadrone til Njord
Pressemelding
2. oktober 2019

Equinor har tildelt Saipem en kontrakt for å utføre tjenester med en trådløs undervannsdrone og en fjernstyrt undervannsfarkost.   

Avtalen gjør Equinor til førstebruker av teknologi som forventes å være klar i 2020.

Tjenestene fra Saipem Limited Norway Branch vil bli tatt i bruk når Njord-feltet settes i produksjon igjen i 2020. Kontrakten har en varighet på 10 år, og fem opsjoner på to år. Verdien på den faste delen av kontrakten er beregnet til cirka 40 millioner euro.

Den nye teknologien innebærer bruk av en undervannsintervensjonsdrone (Hydrone-R) og en helelektrisk fjernstyrt arbeidsklasseundervannsfarkost (Hydrone-W). Dronen kan være selvgående under Njord i månedsvis mellom vedlikehold, mens Hydrone-W vil være koblet opp som en tradisjonell ROV fra plattformen.

Begge er elektriske og kan opereres uten bruk av overflatefartøy. Bruk av denne teknologien vil derfor bidra til betydelig reduserte karbonutslipp. I tillegg blir det betydelig raskere responstid. Operasjonene blir heller ikke avhengig av været.

Equinor har utviklet en dockingstasjon for dataoverføring og induksjonslading på havbunnen. Denne vil bli installert under Njord, og bli benyttet av undervannsdronen.