Statfjord A skal hugges på Stord

Stafjord A (Foto: Equinor)
Publisert 2. mai 2019

I 2022 stanser produksjonen fra Statfjord A-plattformen, etter 43 år. Plattformen har da mer enn doblet planlagt levetid. Nå er kontrakt for fjerning og opphogging tildelt, og plattformdekket skal hogges opp på Stord – der det ble bygget på 1970-tallet.

Kontrakten som dekker ingeniørarbeid, forarbeid, fjerning og opphogging er tildelt Excalibur Marine Contractors, et selskap i Allseas-gruppen. Kværner AS på Stord er underleverandør til Excalibur.

Det 48 000 tonn tunge plattformdekket skal fjernes fra betongbeina i ett enkelt løft av Allseas-fartøyet Pioneering Spirit.

Fartøyet har ennå ikke utført så tunge løft. I dag har fartøyet en løftekapasitet på 48 000 tonn, like mye som Statfjord A plattformdekk. Løftekapasiteten skal økes før løftet utføres.

Statfjord A er en av de eldste plattformene på norsk sokkel. Opprinnelig var planen å stenge Statfjord A i 1999, men siden den gang har plattformen fått store oppgraderinger og levetiden er forlenget flere ganger. Siden oppstart 24. november 1979 har Statfjord-feltet produsert mer enn fem milliarder fat olje og gass til en samlet verdi av over 1 500 milliarder kroner.

De to andre plattformene på feltet, Statfjord B fra 1982 og Statfjord C fra 1985 skal etter planen produsere fram til 2025, minst.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger